Ex -Yu

Sa povratnicima stigla i žetva

Sa povratnicima stigla i žetva
Sa povratnicima stigla i žetva

PRIZREN - U povratničkom selu Novake, u opštini Prizren, u kome živi dvadesetak srpskih porodica, među kojima i petoro djece mlađe od deset godina, počela je žetva.

Prvi "otkosi" hljebnog žita, kako to običaji nalažu, zaliveni su domaćom rakijom i vinom proizvedenim u poznatim vinogorjima sa kojih su dušu vijekovima umirivali kosovski Srbi.
 
U žetvi učestvuju i mladi i stari povratnici u ovo metohijsko selo u kome je do 1999. godine u stotinjak domova živjelo oko 1.000 Srba.
 
Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u vladi samoproklamovanog Kosova, nada se da će svaka naredna žetva biti "berićetnija i mnogoljudnija".
 
On najavljuje da će njegovo ministarstvo do sljedeće žetve asfaltirati put u dužini od 2,5 kilometara, čime će biti povezana povratnička domaćinstva sa centrom Prizrena i iskopano desetak bunara kako bi svako povratničko domaćinstvo imalo priliku da živi od svog rada.
 
Spasa Andrejević, predsjednik sela Novake zahvaljuje komšijama, rodbini i prijateljima što nisu dozvolili da domaćinstva nekadašnjih srpskih bogatuna iz Novaka zarastu u korov i poručuje da je povratnicima najpreča moralna podrška.
 
"Ništa nam ne znače donacije i pomoć u hrani i drugim potrepštinama bez moralne podrške da izdržimo u nameri da opstanemo na svome i tako stvorimo kakvu-takvu osnovu za masovniji povratak raseljenih iz Dušanove zadužbine", poručuje Andrejević.
 
Selo Novake, smješteno tik uz autoput Priština-Prizren, jedino je selo u Prizrenskoj komuni u kome se održava srpstvo.
 
Prije godinu dana počela je sanacija groblja, crkve i kapele.
 
Ostaje da nadležni obezbijede uslove da petoro srpske djece, od kojih samo dvoje u Novacima boravi tokom cele godine, započne školovanje u ovom selu.
 
"Ako se škola ne otvori, teško da možemo govoriti o održivom opstanku" - upozoravaju mještani povratnici.
 
Oni se nadaju da će početi i povratak u selo Mušutište, udaljeno desetak kilometara.
 
"To je naš prioritetni zadatak, ali je problem što rukovodstvo opštine Suva Reka ni posle mesec dana nije prihvatilo nalog međuministarske radne grupe
/vlade samoproglašenog Kosova/ o imenovanju dva člana u radnu grupu `Povratak u Mušutište`", navodi Jevtić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije