Ex -Yu

Sahranjen gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanić

BEOGRAD - Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda, sahranjen je juče u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju u prisustvu porodice i mnogobrojnih prijatelja, javnih ličnosti i građana.

Sahrani su, osim porodice, prisustvovali vrh Demokratske stranke predvođen Borisom Tadićem, predstavnici stranaka i Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih vjerskih zajednica, kao i nekoliko hiljada građana.

Tadić je rekao da će Bogdanović ostati zapamćen među gradonačelnicima Beograda po svojim djelima, kao strog, pravičan, beskonačno vrijedan čovjek, koji je uvijek slavio rad.

`Verovao je da možemo, pa čak i onda kada skoli teška bolest. Verovao je u Beograd, u grad drugačijih od drugih gradovan na Balkanu, u grad u kojem se stiče energija ljudi, civilizacija, reke, pa čak i mora i vetrovi. U takav Beograd je veorovao, u takvog Nešu Bogdanovića i mi verujemo`, rekao je Tadić.

Direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta glumac Branko Cvejić je rekao da je Bogdanović bio inženjer sa dušom umjetnika i da je u borbi za vraćanje pristojnosti, ugleda i ljepote Beogradu u tom teškom poslu naišla bolest koja ga je rano odnijela.

U crkvi svetog Marka velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve predvođeni vladikom bačkim Irinejom, služili su opijelo, a u zgradi Starog dvora održana je komemoracija, na kojoj je rečno da je Bogdanović pretvorio Beograd iz grada prošlosti u grad budućnosti te da je `bio skroman čovjek, asketa i da je izgorio na poslu`.

Odlukom Skupštine grada jučerašnji dan proglašen je danom žalosti na teritoriji Beograda.

Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda i potpredsjednik DS, umro je 27. septembra u 54. godini života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije