Ex -Yu

Sankcije za nastavnicu koja je đake vodila u Amsterdam

Sankcije za nastavnicu koja je đake vodila u Amsterdam
Foto: N.N. | Sankcije za nastavnicu koja je đake vodila u Amsterdam

BEOGRAD - Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević najavio je danas kaznene mjere za nastavnicu osnovne škole "Karađorđe" koja je grupu đaka odvela na putovanje u Amsterdam koje je uključivalo i obilazak ulice "crvenih fenjera".

Kako kaže, dobio je izvještaj o tom slučaju i informaciju da škola i njen direktor nisu organizovali sporno putovanje, već nastavnica "po privatnoj liniji".

"To je neprimereno, nastavnik će imati sankcije", rekao je Šarčević za Prvu i objasnio da svaki plan i program ekskurzije mora da se prijavi u školi i bude verifikovan na nastavničkom vijeću.

"To je sistem ličnog dila, ništa drugo, biće posledica", rekao je ministar i dodao da ima dosta nastavnika koji su u dobrim odnosima sa roditeljima, "pa rade na svoju ruku".

Upitan o upisu prvaka ministar je rekao da je potvrda o vakcinaciji potrebna za upis djece, te da će se sa roditeljima koji se tome protive razgovarati i na kraju sprovoditi sankcije ako ne vakcinišu svoju djecu.

Upitan o broju nevakcinisane djece koja će upisati prvi razred Šarčević kaže da je to pitanja za ministarstvo zdravlja i ističe da djeca po zakonu moraju da se upišu u školu.

Kaže da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar govorio o 15 odsto nevakcinisane djece, navodeći da kažnjavanje nije jedino rješenje i da mora da se stvori poštovanje između škole i roditelja koji rade kao tim u interesu djeteta.

"Nakon Drugog svetskog rata Jugoslavija je imala smrt odojčadi ispod pet promila, bili smo jedna od visoko zdrastveno bezbednih zemalja, a sada smo posle toliko decenija nazadovali", rekao je Šarčević.

On se osvrnuo na kampanju protiv vakcinacije i rekao da laici govore o onome u šta se ne razumeju.

"Zašto bi neki laik govorio protiv vakcinacije, pričao nešto što ne zna i ugrozio život? Ko će da odgovara za 12 mrtvih?", rekao je ministar.

Smatra da država treba da bude uporna, dosljedna i jaka, kao i da su svi po malo zakazali kada je riječ o vakcinaciji.

"Porodice su mislile da to nije važno, država nije radila šta treba. Ova smrtnost sada nije mali incident", kaže Šarčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije