Ex -Yu

Sankcije za nastavnicu koja je đake vodila u Amsterdam

Sankcije za nastavnicu koja je đake vodila u Amsterdam
Foto: N.N. | Sankcije za nastavnicu koja je đake vodila u Amsterdam
Tanjug

BEOGRAD - Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević najavio je danas kaznene mjere za nastavnicu osnovne škole "Karađorđe" koja je grupu đaka odvela na putovanje u Amsterdam koje je uključivalo i obilazak ulice "crvenih fenjera".

Kako kaže, dobio je izvještaj o tom slučaju i informaciju da škola i njen direktor nisu organizovali sporno putovanje, već nastavnica "po privatnoj liniji".

"To je neprimereno, nastavnik će imati sankcije", rekao je Šarčević za Prvu i objasnio da svaki plan i program ekskurzije mora da se prijavi u školi i bude verifikovan na nastavničkom vijeću.

"To je sistem ličnog dila, ništa drugo, biće posledica", rekao je ministar i dodao da ima dosta nastavnika koji su u dobrim odnosima sa roditeljima, "pa rade na svoju ruku".

Upitan o upisu prvaka ministar je rekao da je potvrda o vakcinaciji potrebna za upis djece, te da će se sa roditeljima koji se tome protive razgovarati i na kraju sprovoditi sankcije ako ne vakcinišu svoju djecu.

Upitan o broju nevakcinisane djece koja će upisati prvi razred Šarčević kaže da je to pitanja za ministarstvo zdravlja i ističe da djeca po zakonu moraju da se upišu u školu.

Kaže da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar govorio o 15 odsto nevakcinisane djece, navodeći da kažnjavanje nije jedino rješenje i da mora da se stvori poštovanje između škole i roditelja koji rade kao tim u interesu djeteta.

"Nakon Drugog svetskog rata Jugoslavija je imala smrt odojčadi ispod pet promila, bili smo jedna od visoko zdrastveno bezbednih zemalja, a sada smo posle toliko decenija nazadovali", rekao je Šarčević.

On se osvrnuo na kampanju protiv vakcinacije i rekao da laici govore o onome u šta se ne razumeju.

"Zašto bi neki laik govorio protiv vakcinacije, pričao nešto što ne zna i ugrozio život? Ko će da odgovara za 12 mrtvih?", rekao je ministar.

Smatra da država treba da bude uporna, dosljedna i jaka, kao i da su svi po malo zakazali kada je riječ o vakcinaciji.

"Porodice su mislile da to nije važno, država nije radila šta treba. Ova smrtnost sada nije mali incident", kaže Šarčević.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije