Ex -Yu

Šarec: Hrvatska nije riješila granice, kako može u Šengen

Šarec: Hrvatska nije riješila granice, kako može u Šengen
Foto: N.N. | Šarec: Hrvatska nije riješila granice, kako može u Šengen

Slovenački premijer Marjan Šarec, koji boravi u Njujorku, gdje vodi delegaciju svoje zemlje na zasjedanju Skupštine UN-a, izrazio je u četvrtak u razgovoru s novinarima nezadovoljstvo odlukom odlazeće Evropske komisije da se pitanje ispunjava li Hrvatska tehničke uslove za pristup šengenskom prostoru stavi na dnevni red, na šta Slovenija ima rezerve.

"Slovenija zna kako je izuzetno zahtjevno imati  spoljnu šengensku granicu, a brine me to što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično ni sa jednom državom. Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je neko primjeren za ulazak u Šengen", rekao je u razgovoru s novinarima koji u Njujorku prate rad slovenačke delegacije. Dodao je da ga, od kada odlazi na sastanke Evropskog savjeta nijedna stvar ne može iznenaditi, ali da se boji da Evropska komisija u slučaju Hrvatske može donijeti "političku odluku" o tome da Hrvatska ispunjava uslove za Šengen iako su kriterijumi za to vrli strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih, po njegovom mišljenju, još ne ispunjava. "Brine nas  u prvom redu bezbjednost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije", kazao je slovenački premijer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Briselu kako očekuje da će sadašnja Evropska komisija do kraja svog mandata, koji ističe 1. Novembra, dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uslove za ulazak u šengenski prostor.

"Očekujem da kolegij povjerenika prihvati ono što su predložili nadležni povjerenici, prvenstveno mislim na povjerenika za unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa", rekao je Plenković, koji u Briselu ima niz susreta s najvišim evropskim zvaničnicima. Evropska komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebalo da ima na dnevnom redu procjenu spremnosti Hrvatske za ulazak u šengenski prostor. Predsjednik Komisije Žan-Klod Junker je prilikom posjete Zagrebu u junu rekao da će Komisija dati pozitivnu preporuku do kraja svog mandata, koji ističe 1. novembra. Ako bi Komisija donijela "političku" odluku i dala zeleno svjetlo Hrvatskoj za ulazak u Šengen, onda će i Slovenija djelovati "politički", rekao je Šarec odbivši sugestije da se njegova vlada u slučaju Hrvatske nedovoljno bori za nacionalne interese i ne lobira za njih. Na pitanje hoće li Slovenija na buduće članstvo Hrvatske u Šengenu zbog spora u vezi sa granicom uložiti veto Šarec nije direktno odgovorio. "Postupićemo onako kako je pravilno i kako je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije, nego i u interesu vladavine prava", kazao je Šarec. Dodao je da su stavovi Slovenije o arbitraži i presudi Arbitražnog suda o graničnom sporu jasni i poznati. "Sud je donio presudu, a mi smo i dalje spremni čekati. Pravo je na našoj strani i bilo bi vrijeme da to polako shvate i evropske ustanove", zaključio je slovenački premijer. Prije njega u Njujorku je stav da Slovenija ne može dopustiti ulazak Hrvatske u Šengen ako ne sprovede arbitražnu presudu o granici istakao i ministar spoljnih poslova Miro Cerar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije