Ex -Yu

Šarec: Ne zovem Plenkovića u posjetu dok Hrvatska ne promijeni stav

Šarec: Ne zovem Plenkovića u posjetu dok Hrvatska ne promijeni stav
Foto: SiOL | Šarec: Ne zovem Plenkovića u posjetu dok Hrvatska ne promijeni stav

LJUBLJANA - Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da cijeni premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kao osobu, da razgovara sa njim normalno na sastancima Evropskog savjeta, ali da ga iz principa ne zove u posjetu Sloveniji, dok Hrvatska ne promijeni stav o arbitraži.

"Spoljna politika nije posao na kratke staze nego obrt koji zahtijeva mnogo strpljenja i pažljivosti. Zato u diplomatiji neke nagle ili ad-hok akcije nikad nisu dobre", kazao je Šarec u intervjuu za slovenački "Dnevnik".

Kako prenosi Hina, on je naglasio da njegova vlada ne može da promijeni odnos prema graničnoj arbitraži sa Hrvatskom u odnosu na stanovište ranije vlade koju je vodio Miro Cerar, sadašnji ministar spoljnih poslova.

"Arbitražna presuda je poznata, o tome Slovenija ima poziciju koju ne može da menja", kazao je Šarec.

Podsjetivši da je Slovenija Hrvatsku, zbog njenog nepristajanja na odluku arbitara, tužila sudu EU u Luksemburgu, s argumentacijom da Hrvatska tako krši evropsko zakonodavstvo, Šarec je kazao da Ljubljana sada čeka na odluku tog suda, ali i na odgovor Hrvatske na njegov predlog da se formira zajednička komisija za demarkaciju koja bi u praksi implementirala arbitražnu presudu.

"Čekamo odgovor na taj naš predlog, a do sada ga nismo dobili", rekao je slovenački premijer.

Hrvatska je 2015. jednoglasnom odlukom skupštine izašla iz arbitražnog procesa, nakon što je objava tajne komunikacije bivšeg slovenačkog arbitra Jerneja Sokoleca i zvaničnice slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik, pokazala da su oni radili na strategiji nedopuštenog uticanja na sudije i njihovu odluku, te tako ugrozili i cijeli proces.

Hrvatska zato, kako se navodi, ne smatra da je kasnija odluka arbitara za nju obvezujuća, o čemu je obavestila Sloveniju, ponudivši bilateralne razgovore o graničnom sporenju, na šta Ljubljana nije pristala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije