Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Šarec: Sloveniji će biti potrebno sve više nuklearne energije

Šarec: Sloveniji će biti potrebno sve više nuklearne energije
Foto: vlada.si | Šarec: Sloveniji će biti potrebno sve više nuklearne energije
Tanjug

LJUBLJANA - Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas prilikom posjete nuklearki Krško da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj elektrani, kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno sopstvene energije.

"U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore jer će nam biti potrebno sve više električne energije, posebno ako želimo da budemo razvojno uspješna država", kazao je Šarec na sastanku s vođstvom nuklearke.

Nuklearka Krško, nominalne je snage 696 megavata, a koju je gradio američki Vestinghaus, počela je da radi 1981. godine.

U zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske i iz nje Slovenija osigurava znatan dio nacionalnog energetskog bilansa. Više puta je modernizovana, pa trenutno ima dozvolu rada do 2043. godine, prenosi Hina.

Prema rečima Šareca, zbog nastalih promjena na području energije, Slovenija će uskoro morati da odluči u kome će se smjeru razvijati.

"Slovenija jeste 'nuklearna država' jer iz nuklearke dobijamo znatan dio energije i njen izostanak bismo vrlo brzo osjetili", kazao je Šarec, podsjetivši da iz Krškog Slovenija dobija trećinu struje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije