Ex -Yu

Šarec: Štajerska straža kvari ugled Slovenije

Šarec: Štajerska straža kvari ugled Slovenije
Foto: N.N. | Šarec: Štajerska straža kvari ugled Slovenije

LJUBLJANA - Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas u parlamentu da paravojne formacije poput takozvane Štajerske straže "kvare ugled" Slovenije u inostranstvu, ali da ih po trenutno važećim zakonima nije moguće kazniti jer ne čine prekršaje, zbog čega se spremaju izmjene Zakona o kaznenom postupku i Zakona o prekršajima.

"Sve dok takve grupe ne naprave prekršaj nije ih moguće kazniti", kazao je između ostalog Šarec, odgovarajući u parlamentu na poslaničko pitanje kako gleda na uznemirenost stanovništva povodom aktivnosti Štajerske straže, formacije koju je osnovao kontroverzni Mariborčanin Andrej Šiško, a čije je djelovanje prošle godine ocijenjeno kao prijetnja ustavnom poretku, a sam Šiško osuđen na osam mjeseci zatvora.

Na tvrdnju poslanika Socijaldemokrata (SD) Predraga Bakovića kako bi i po sadašnjem zakonu djelovanje tzv. "seoskih straža" po uzoru na Šiškovu bilo moguće zabraniti jer izazivaju uznemirenje stanovništva te da je Šiškova straža, osim nedavne aktivnosti na granici sa Hrvatskom, defilovala i po naseljima, Šarec je kazao da slovenačka policija djelovanje tih "vikend-izviđača" dobro kontroliše, ali po sadašnjim zakonima ne može da djeluje zbog "rupa u zakonu", sve dok ne naprave evidentan prekršaj.

Istina je da one "kvare ugled" države, naveo je Šarec, podsjetivši da su nedavno o djelovanju seoskih straža i Šiška na granici sa Hrvatskom pisali brojni strani mediji te donosili fotografije na kojima su prikazani s oružjem i u odorama, prenijela je Hina.

No, dodao je Šarec, oni su pod stalnim nadzorom policije, koja je u svakom trenutku informisana gdje se nalaze i šta rade, iako sa druge strane policija mora da se bavi njima umjesto da se posveti osnovnom zadatku na granici, između ostalog i kontroli ilegalnih migracija, naveo je Šarec.

Slovenački premijer je naveo da slovenačka policija dobro kontroliše južnu granicu Šengena i da je ove godine privela 14.500 ilegalnih migranata i većinu njih u skladu sa sporazumom o readmisiji vratila u Hrvatsku.

Prema njegovim riječima, regulisanje pitanja tzv. seoskih straža, ali i problematike migranata Vladi bi bilo lakše da je prihvaćen prijedlog o djelovanju državne obavještajne agencije koja je trebalo da dobije nova ovlašćenja, ali taj prijedlog nije prošao, a nije ga podržala ni opozicija.

"Protiv su bili i oni koji bi već sutra pustili Hrvatsku u Šengen", kazao je Šarec, aludiravši na nedavnu izjavu opozicionog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše da bi u slovenačkom nacionalnom interesu bilo da Hrvatska što prije uđe u šengensku zonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije