Ex -Yu

Šarec: U susjedstvu se budi fašizam

Šarec: U susjedstvu se budi fašizam
Foto: Arhivska fotografija | Šarec: U susjedstvu se budi fašizam

LJUBLJANA - Slovenački premijer Marjan Šarec upozorio je danas da se u slovenačkom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", a povodom objavljivanja istorijskih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenačke teritorije prikazani kao dijelovi tih država.

"Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu", rekao je Šarec okupljenima na skupu u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz Drugog svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja.

"Opet se crtaju geografske karte i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenačke manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava", kazao je Šarec.

On je rekao da Slovenija želi da živi u dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima sa svima u svijetu.

"Ali, ne smijemo ćutati kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje", kazao je slovenački premijer.

Slovenija je ranije danas osudila kao provokaciju istorijsku geografsku kartu Mađarske koja uključuje i veliki dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio kabinet za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovenačko Prekomurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije