Ex -Yu

Savjet Evrope o Hrvatskoj: Mržnja i napadi na Srbe, Rome i LGBT osobe

Savjet Evrope o Hrvatskoj: Mržnja i napadi na Srbe, Rome i LGBT osobe
Foto: Ilustracija | Savjet Evrope o Hrvatskoj: Mržnja i napadi na Srbe, Rome i LGBT osobe
N.N.

BRISEL - U hrvatskoj javnosti eskaliraju rasistički govor i mržnja protiv Srba, Roma i LGBT osoba, upozorava se u izvještaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope.

U izvještaju koji analizira zakonski okvir, rasistički i homofobni ili transfobni govor mržnje, nasilje i politiku integracije, upozoreno je na jačanje nacionalizma, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog ustaškog režima. 

U regionalnim medijima i na internetu uobičajeni su rasistički i ksenofobični izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. 

Događaju se i fizički napadi na te grupe i njihovu imovinu. 

Savjet Evrope kritikuje neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije jer se sve to često ne smatra krivičnim djelom, a većina slučajeva govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom tretira se kao - prekršaj. 

U izvještaju se napominje da se hrvatski propisi protiv mržnje rijetko primjenjuju, a kao razlog za to navedeno je neznanje i nestručnost tijela za sprovođenje zakona i pravosuđa. 

Odgovori hrvatskih vlasti na te incidente ne mogu se smatrati u potpunosti primjerenim, naprotiv, vlasti rijetko upućuju bilo kakve poruke protiv govora mržnje. 

Odredbe o rasističkoj motivaciji kao otežavajućoj okolnosti takođe se rijetko primjenjuju zbog manjka znanja i stručnosti u pravosuđu u prepoznavanju govora mržnje, piše u izvještaju. 

Romi su i dalje suočeni sa visokim nivoom društvene isključenosti, a podaci sugerišu da su njihove stope zaposlenosti alarmantno niske, a stope preranog napuštanja škole i dalje visoke. 

Izvještaj sugeriše da bi hrvatske vlasti trebale da uvedu obavezno obrazovanje o ljudskim pravima u sklopu građanskog vaspitanja i obrazovanja u školski sistem, posebno kada je riječ o ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. 

Osim toga, hrvatski političari i visoki funkcioneri, kao i političke stranke, trebali bi da osuđuju govor mržnje i promovišu toleranciju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

goran .bl

isti kao i bosanski turci

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije