Ex -Yu

Savjet roditelja ne želi da se nastava u "Ribnikaru" završi 2. juna: "Deca plaču za svojom školom"

Savjet roditelja ne želi da se nastava u "Ribnikaru" završi 2. juna: "Deca plaču za svojom školom"
Foto: Tanjug | Savjet roditelja ne želi da se nastava u "Ribnikaru" završi 2. juna: "Deca plaču za svojom školom"

Savet roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu saopštio je danas da je protiv inicijative da se školska godina završi 2. juna za djecu koja žele da idu u školu.

Predsjednik Saveta roditelja Igor Đorđević istakao je u saopštenju da je u ponedjeljak nastavu pohađalo preko 800 učenika u obje smjene i da je taj broj u blagom povećanju od prvog dana povratka u školu.

Savjet je uputio saopštenje, jer žele da se čuje "legitiman" glas roditelja da školska godina neće biti završena 2. juna i da neće biti pretvorena u Memorijalni centar, kao i da djeca neće biti trajno premještena na novu lokaciju.

Predstavnici roditelja su naveli da su duboko pogođeni informacijama objavljenim juče u medijima, a bez potvrde o vjerodostojnosti istih  i da su se obratili  državnim organima sa dopisom i zahtjevima.

"Savet roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" zahteva od državnih organa da omoguće da za sve učenike koji to žele, nastavna školska godina u OŠ 'Vladislav Ribnikar' traje po planu rada škole i školskom kalendaru u objektu naše škole. Savet roditelja je apsolutno protiv inicijative da se školska godina završi za svu decu, koja žele da idu u školu, 02. juna 2023. godine", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Savet roditelja insistira na potpunom ispunjenju svih zahtjeva koje je usvojio Savjet roditelja na sjednici 09. maja, uključujući i hitnu rekonstrukciju škole bez promjene namjene objekta, uz apsolutnu podršku inicijativi da se obilježi sjećanje na žrtve.

"Zahvalni smo Vladi Srbije na dosadašnjem angažovanju na ispunjenju naših zahteva i očekujemo brzo rešavanje ostalih. Za svaki eventualni budući zahtev koji se tiče promene načina održavanja nastave u OŠ 'Vladislav Ribnikar' neophodno je konsultovati Nastavničko veće i Savet roditelja. Savet roditelja daje punu podršku nastavnom kadru OŠ 'Vladislav Ribnikar'", stoji u saopštenju.

Savet roditelja, kako se navodi, kao četvrti zahtjev navodi i to da se što prije da na uvid kopija Zapisnika vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom OŠ "Vladislav Ribnikar".

 Savet roditelja je još jednom uputio zahvalnost Vladi RS na ostvarenoj direktnoj komunikaciji sa posvećenim timom sa kojim se nastavlja rad na pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja za sve učenike, nastavni kadar i roditelje ogledne škole.

"I za kraj želimo da vam iznesemo mišljenje velikog broja dece koja su u ovoj nezapamćenoj tragediji pametnija od svih nas. Mnogi od sinoć plaču za svojom školom. Oni žele da idu u svoju školu, neće da je napuste i neće da dozvole da ih jedan K.K. sve pobedi! Po njihovom mišljenju bilo kakvo drugo rešenje osim sedenja u njihovim klupama bila bi pobeda zločina nad svima njima i nad svima nama!", stoji u saopštenju Savjeta roditelja, prenosi Tanjug.

 Đorđević je u saopštenju, takođe, naveo da je mu je na sastanku Saveta roditelja održanom 29.maja, dato puno povjerenje glasanjem za njegovo razrješenje- 30 glasova "protiv razrešenja", jednim glasom "za razrešenje", tri  uzdržana,  dok je tri člana Saveta napustilo sastanak prije glasanja, zatim usvojena je odluka o razrješenju Bojane Nedeljković sa mjesta zamjenika predsjednika Saveta roditelja -31 glas "za" i tri uzdržana glasa.

Donesena je i odluka o postavljanju Jelene Radulović za zamjenika predsjednika Saveta roditelja - 30 glasova "za" i četiri  uzdržana glasa.

Zamjenica predsjednika Saveta roditelja OŠ ''Vladislav Ribnikar'' Bojana Nedeljković saopštila je juče da je na sastanku u Predsjedništvu Srbije, na kojem je učestvovala zajedno sa Milankom Negić, majkom djevojčice Sofije Negić stradale u masakru 3. maja, predstavnicima svih relevantnih državnih ustanova i predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, dogovoreno da se školska godina u toj školi završava  2. juna, jer je to, kako je rekla, jedino rješenje za izlazak iz krize.

Takođe je, kako je saopštila Nedeljković, dogovoreno da će se od ponedjeljka, 5. juna, svi učenici škole "Vladislav Ribnikar", sastajati u OŠ "Sveti Sava" - u popodnevnoj smjeni, gdje će imati aktivnosti koje će biti osmišljene za njih, a da će u dijelu škole, u koji se ulazi iz Ulice Kralja Milutina, napraviti Memorijalni centar, kao sjećanje na sve žrtve strašnog masakra, što je inicijativa koju je pokrenula Milanka Negić.

               

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije