Ex -Yu

Šef Orbanovog kabineta: Budimpešta nema veze sa izlaskom Gruevskog iz Makedonije

Šef Orbanovog kabineta: Budimpešta nema veze sa izlaskom Gruevskog iz Makedonije
Foto: Pixabay | Šef Orbanovog kabineta: Budimpešta nema veze sa izlaskom Gruevskog iz Makedonije

BUDIMPEŠTA - Budimpešta nema nikakve veze sa izlaskom Nikole Gruevskog iz njegove zemlje, saopštila je danas mađarska vlada i navodi da je bivši makedonski premijer pokušao da zaraži azil u mađarskom predstavništvu van Makedonije.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš nije želio da precizira u kojoj zemlji je Gruevski pokušao da zatraži azil, niti na koji način je došao do kancelarije za imigraciju i azil u Budimpešti, gdje je zapravo podnio dokumenta za azil i gdje je s njim obavljen razgovor, prenosi Rojters.

Britanska agencija prenosi da se Gruevski nije sastao sa Orbanom i da je Guljaš rekao da Mađarska još nije dobila zvaničan zahtev Skoplja za izručenje Gruevskog.

Ðulaš je dodao da će Mađarska postupiti u skladu za zakonom ukoliko dobije taj zahtjev.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je prethodno telefonom sa makedonskim kolegom o slučaju Gruevskog.

Sijarto je tom prilikom rekao da je zahtjev Gruevskog za azil u Mađarskoj "prije pravno, nego političko pitanje", javila je mađarska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je razgovor inicirala makedonska strana.

Sijarto je ponovio stav Mađarske po pitanju podrške nastojanjima Makedoniji da se pridruži EU i NATO.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je juče da je Gruevski podnio zahtjev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

"Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procjene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom", navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije, prenijela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procjjena zahteva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je u utorak na Facebooku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u posljednje vrijeme dobijao prijetnje smrću.

"Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije