Ex -Yu

Selaković: Srbija posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu

Selaković: Srbija posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Selaković: Srbija posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu
Srna

​BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Srbija ostaje posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu, kao i iznalaženju kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije posredstvom dijaloga.

Selaković je, povodom Dana UN, istakao da Srbija pridaje poseban značaj UN u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i tako brani, ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje UN.

"U svakoj prilici ističemo da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi", ukazao je Selaković.

On je naglasio da statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji bi trebalo da vode ka trajnom i održivom rješenju za pitanje Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Očekujemo da ova misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata", naglasio je Selaković.

On je naglasio da Srbija visoko uvažava ulogu sistema UN u očuvanju mira i sprečavanju sukoba u svijetu, te da je njena posvećenost ogleda i kroz učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije