Ex -Yu

Šest državljana Crne Gore ubijeno na ratištu u Siriji

Šest državljana Crne Gore ubijeno na ratištu u Siriji
Foto: Ilustracija | Šest državljana Crne Gore ubijeno na ratištu u Siriji

PODGORICA - Šest crnogorskih državljana ubijeno je na ratištu u Siriji, osam njih vratilo se u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području djelovanja takozvane islamske države.

Ti podaci prezentovani su u izvještaju "Uticaj medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori", a nakon višemjesečnog istraživanja nevladine organizacije NOMEN, prenose "Vijesti.me".

Kako je rekao predstavnik te agencije Stefan Kandić tokom istraživanja koristili su podatke Regionalnog savjeta za saradnju, koje institucije nisu osporile.

U izvještaju se navodi da se ukupno 23 crnogorskih državljana - 18 muškaraca i pet žena se nalazi na ratištu u područjima djelovanja ID, zajedno sa troje djece, od kojih je šest muškaraca ubijeno u ratnoj zoni.

Navodi se i da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih separatista, od kojih je jedan procesuiran i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla prije dopune Krivičnog zakonika kojom je odlazak na strana ratišta kriminalizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije