Ex -Yu

Situacija na Kosovu sve teža: Ponestaje osnovnih životnih namirnica

Situacija na Kosovu sve teža: Ponestaje osnovnih životnih namirnica
Foto: N.N. | Situacija na Kosovu sve teža: Ponestaje osnovnih životnih namirnica

PRIŠTINA - U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije mlijeka i pojedinih mlječnih proizvoda u prodavnicama nema već nekoliko dana, a pri kraju su i zalihe brašna, kaže predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru KiM Radoš Petrović i napominje da je situacija veoma napeta među građanima i da će mnogi privrednici biti primorani da zatvore svoje prodavnice.

Petrović je za Tanjug rekao da se posljednja dva dana osjeća velika nervoza na severu KiM jer građani ne mogu da kupe osnovne životne namirnice koje ne stižu iz centralne Srbije pošto je Priština prije sedam mjeseci uvela takse.

Upozorio je da su pri kraju zalihe brašna u pekarama i da će, ako se nešto hitno ne preduzme, sve prodavnice za dva-tri dana ostati bez hleba.

''Nekoliko veleprodaja je zatvorilo svoje radnje, jer više nemaju robe. Dobavljači su obavestili bolnicu i Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici, obdaništa i sve ostale koje snabdevaju da više nisu u mogućnosti da im u punom kapacitetu dobavljaju robu'', naveo je Petrović.

Dodao je da su vlasnici najavili da će zatvarati radnje jer ostaju bez robe i ne žele da rizikuju svoje živote.

''Posljednjih mjesec dana na privrednike na sjeveru KiM je pucano, hapšeni su, oduzimana im je roba... Poreska inspekcija ulazi u markete, piše novčane i krivične prijave, ljudi su uplašeni i sve češće odustaju od rada'', rekao je Petrović.

Kaže da će se narod snalaziti, ali da će biti sve većih problema koji bi, upozorio je Petrović, mogli da dovedu do iseljavanja Srba sa sjevera KiM.

''Zamislite da ne možete da kupite djeci mlijeko i hljeb, a svako gleda da djeci obezbijedi što bolju budućnost'', naveo je Petrović.

Kako kaže, zastrašivanjem privrednika Priština udara na cijeli srpski narod na KiM.

''Cilj Prištine je da ovde napravi nenormalne uslove za život kako bi Srbi napuštali sever pokrajine, a oni što lakše osvojili ovaj prostor'', kaže Petrović.

Upitan kakva je situacija sa lekovima, Petrović je rekao da su apoteke bile prve na udaru, da su pojedine zatvorene, dok je u nekima ostalo manjih zaliha lijekova

''Vlasnici se snalaze i pokušavaju da dopreme lekove, ali to su male količine jer na administrativnim prelazima otvaraju gepeke, detaljno pregledaju automobile i ne dozvoljavaju da se iz centralne Srbije unesu i najmanja količina bilo čega'', naveo je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije