Ex -Yu

Sjeverna Makedonija: Pendarovski vodi sa oko 50.000 glasova

Sjeverna Makedonija: Pendarovski vodi sa oko 50.000 glasova
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Makedonija: Pendarovski vodi sa oko 50.000 glasova

SKOPLJE - Na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji, prema preliminarnim rezultatima na osnovu obrađenih 43,44 odsto glasova, vodi kandidat vladajuće koalicije SDSD-DUI Stevo Pendarovski sa nepunih 50.000 glasova.

Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije objavila je rezultate obrađenih 326.122 glasova, prema kojima je Pendarovski osvojio 181.028 glasova (55,51 odsto), dok je kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila 133.878 glasova (41,05 odsto).

Šef izbornog štaba vladajuće albanske stranke DUI Izet Međiti je izjavio da se prema prvim preliminarnim procjenama zaključuje da je oko 90.000 albanskih glasača podržalo kandidata vladajuće koalicije.

Generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janušev je rekao da očekuju, kako je kazao, izvanredan rezultat Davkove.

"Ovi izbori ukazuju na novu realnost u zemlji. Sve sem pobjede baca sjenku na izborni proces i pokreće sumnje o mogućem izbornom inžinjeringu", rekao je Janušev, prenijela je MIA.

U drugom krugu prvih predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije