Ex -Yu

Sjeveru KiM prijeti humanitarna katastrofa

Sjeveru KiM prijeti humanitarna katastrofa
Foto: N.N. | Sjeveru KiM preti humanitarna katastrofa
Tanjug

BEOGRAD - Žitelji četiri opštine na sjeveru KiM - Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, upozorava Politika.

List podsjeća da sedam mjeseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so. 

Predsjednik Udruženja privrednika na severu KiM, Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hljeba. 

"Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na severu imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana", kaže Petrović. 

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zaplijenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a pride, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru. 

"Toliko su se policajci drznuli, da ne prezaju ni da pucaju u čoveka, kao što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji opštine Leposavić", napominje Petrović. 

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocjenjuje, sigurno da je sjever KiM na korak od humanitarne katastrofe.

"Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima", kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukiule takse.

U suprotnom, upozorava, Srbi sa sjevera KiM će početi sa iseljavanjem. 

"A to i jeste cilj Prištine, a izgleda i međunarodne zajednice, samim tim što za sedam meseci, otkako su uvedene takse, ništa nije učinila da narod na severu zivi život dostajan 21. veku", rekao je Petrović. 

List piše da je na severu KiM primijećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine, ističući da su oni proteklih nekoliko dana kontrolisali ugostiteljske objekte, ispitivali vlasnike i pisali im krivične prijave. 

Postoji, upozorava se, opasnost da će im biti ispostavljene enormne kazne za porez i ostale dažbine, što bi ih primoralo da rasprodaju imovinu, a time i da se sele sa sjevera. 

Petrović dodaje da postoji opasnost da se na meti inspekcija nađu i apoteke. 

Stanje, prema izvorima Politike, komplikuje i to što kosovski policajci ne dozvoljavaju ljudima koji idu u nabavku u centralnoj Srbiji da prenesu ni pet kilograma osnovnih životnih potrepština zbog čega su Srbi, kako navodi, prinuđeni da kriju lijekove, kako i oni ne bi bili oduzeti. 

Pod blokadom se našla čak i štampa na srpskom, koju su privrednici poslije dugo vremena uspjeli da dopreme u desetkovanom tiražu, ističe Politika.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

ugrozeni

Rezolucijom 1244 nigdje nije zapoisno da se uspostave granice izmedju Kosova i ostalog dijela srbije. Postavljene granice su djelo terorista. Za takva krivicna djela odgovoran je KFOR i on mora da ih uklone i omoguci slobodu kretanja gradjanima. Ukoliko KFOR ne reaguje na zalbe gradjana, svaki gradjanin srbije ima puno pravo na samoodbranu i to sa svim raspolozivim sredstvima, posto se radi o spasavanju vlastitog zivota. Rezolucijom 1244 nigdje nije zapisano da gradjani ostalog dijela srbije nesmiju slobodno da se krecu po Kosovu i Metohiji. Za njhovu bezbjednost odgovoran je KFOR i niko drugi. Niukom slucaju teroristi nemogu biti ovlasceni da ometaju slobodu kretanja gradjana srbije, da ih kontrolisu, pomazu ili napadaju. Ukoliko KFOR nece da sprovodi svoje obaveze, onda mora da napusti teritoriju srbije, a ako nece milom onda mora silom, posto je dosta 20 godina sotonskog djela. Izmedju Kosova i ostalog djela srbije, niko nema pravo da postavlja granicu i jos gore da naplacuje carnu. Takva djela su razbojnistvo, prevara, obmanai pljacka neduzni gradjana koji tamo zive. Ako gradjani Kosova misle da ce ponova ustati car Lazar i da ce ih izbaviti od sotone, onda su u zabludi. On je ostavio primjer, kako treba da se brani svoje ognjise, pa zato mu slava i hvala. Treba imati uvijek na umu; Bog pomaze samo onda ako covjek nesta radi. Ako covjeku treba spasenje, onda mora sam da se spasava a Bog ce mu pomoci ukoliko ga prizove.

dr.mr.dragon

Siptari stoka sa Prokletija.. ali polako, nije nicija do zore gorila..

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije