Ex -Yu

Skat: Dogovor o KiM još uvijek moguć

Skat: Dogovor o KiM još uvijek moguć
Foto: Ilustracija | Skat: Dogovor o KiM još uvek moguć

BEOGRAD -- Dogovor o KiM još uvijek je moguć, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, i ističe da bi za njegovu implementaciju bila važna podrška SAD, Njemačke i Rusije.

''''Mislim da je dogovor o KiM još uvijek moguć i nadam se da će lideri u regionu ići dalje jer imamo priliku da izgradimo region baziran na miru, stabilnosti i prosperitetu'''', rekao je Skat novinarima u prostorijama Crvenog krsta gdje je učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o Kim i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

Skat je precizirao da bi podrška SAD, Rusije i Njemačke bila važna za implementaciju takvog dogovora, ali da je glavni posao u regionu, odnosno između Beograda i Prištine.

Na pitanje da li bi SAD sarađivala sa Rusijom ukoliko se dođe do rješenja, budući da je američki senator Ron Džonson, koji je u nedjelju i ponedjeljak boravio u Beogradu, izjavio da je Rusija i dalje destabilizujući faktor na Balkanu, ambasador je rekao da postoji neslaganje SAD i Rusije oko brojnih pitanja, ali da su dvije zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju.

''''Kada je riječ o stabilnosti u ovom reggionu, mislim da se naši interesi poklapaju'''', rekao je Skat.

Novinare je zanimalo i tumačenje jučerašnje poruke senatora Džonsona o tome da SAD neće nametati rješenja za KiM, ali da će dati prostora predsjedeniku Vučiću da ''''pronađe fleksibilno rješenje'''' o čemu ambasador kaže:

''''Mislim da je njegova poruka u Beogradu, ali i kada je bio na Kosovu, da lideri iz Beograda i Prištine treba da budu hrabri, kreativni, fleksibilni i da će njihov dogovor, ukoliko ga postignu, vjerovatno podržati i svi drugi'''', kazao je Skat.

Na konstataciju novinara da je izjava Džonsona ostala otvorena, budući da je Priština ta koja koči razgovore sa Beogradom i ne ispunjava obaveze koje je preuzela iz Briselskog sporazuma, Skat je naglasio da ne želi da ulazi u detalje pregovora o KiM koje vodi EU i dodao da je senator poručio da ''''svaka strana treba da ima mjesto i prostor kako bi se došlo do dogovora''''.

Na pitanje da li bi SAD podržale dogovor o promjeni granica s obzirom na to da je Džonson rekao da SAD nije "podvukla crtu" kada je riječ o toj temi, Skat je istakao da je najvažnije da Beograd i Priština postignu dogovor, kao i da će SAD ocijeniti da li će takav dogovor izgraditi stabilnost u regionu.

''''To je otvoren proces, mislim da je ovo dobro vrijeme i da ovaj problem treba jednom riješiti, a zašto ne sada'''', zaključio je Skat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije