Ex -Yu

Škoro: Sutra u Kninu predstava Milanovića i Plenkovića

Škoro: Sutra u Kninu predstava Milanovića i Plenkovića
Foto: Tanjug/AP | Škoro: Sutra u Kninu predstava Milanovića i Plenkovića

ZAGREB - Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore saopštio je da sutra u Kninu neće učestvovati u obilježavanju godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" u okviru državnog protokola koji je nazvao "Plenkovićeva i Milanovićeva predstava", uz optužbe da su svečanost pobjede pretvorili u "komemoraciju srpskim žrtvama".

Godišnjicu "Oluje" će, kako kažu, obilježeti mimo protokola.

Zagrebački portal Dnevno tu najavu Domovinskog pokreta tumači kao ponavljanje nečeg već viđenog prije nekoliko godina u Vukovaru, kada su Hrvati bili u "dvije kolone".

U jednoj koloni su bili branitelji, a u drugoj hrvatski državni vrh.

Saopštenjem Domovinskog pokreta je najavljeno da će njihovi predstavnici predvođeni Škorom "posjetiti Knin" sutra, da će zapaliti svijeće i položiti vijenac za poginule i nestale branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95.

Najavljena je i izjava za medije predstavnika tog pokreta.

Za neučestvovanje u zvaničnom državnom protokolu iz Domovinskog pokreta navode više razloga, a kao najvažniji je to što, kako kažu, predsjednik Zoran Milanović uslovljava, a premijer Andrej Plenković na to pristaje, da pripadnici HOS-a sutra u Kninu ne nose svoje simbole, odnosno grb u kojem je i ustaški poklič "za dom spremni".

Domovinskom pokretu se ne dopada ni to što se proslava događa u prepodnevnim satima, kao i to što će prostor obeležavanja Dana pobede biti ograđen.

Oni, kažu, žele taj dan da obilježe s narodom.

"Stoga se od ovog radosnog događaja koji bi trebalo da bude proslava stvara predstava osujećena od nacionalnog naboja, više nalik na komemoraciju", navodi se u saopštenju Škorinog Pokreta.

Utisak da je riječ o komemoraciji, kažu, ostavlja i nastup HDZ-a i njegovog koalicionog partnera SDSS-a, koji "ovih dana u prvi plan stavljaju pojedinačna negativna iskustva predstavnika jednog dijela srpske manjine, umjesto aktera koji su višegodišnju patnju svih hrvatskih državljana okončali veličanstvenom vojnom akcijom".

"Umjesto proslave velelepne pobjede, 25. godišnjica Oluje pretvorena je u političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije", navodi se u saopštenju i dodaje da Domovinski pokret odbija da da legitimitet onome što je trebalo da bude proslava hrvatske pobjede, a pretvoreno je u komemoraciju srpskih žrtava.

Tvrde da poštuju sve žrtve, ali na 25. godišnjicu "Oluje", navode, u prvom planu ne mogu biti "izjednačavanje krivice i pretvaranje agresora u žrtvu".

"Štaviše, vladajući sada na silu žele izjednačiti mnogobrojne hrvatske žrtve velikosrpske agresije sa stradanjem u Gruborima, pa i u Dvoru na Uni…", dodaje se u saopštenju.

Kao posljednji razlog, ali, kako navode, ne i najmanje bitan su stavovi Milorada Pupovca, koje je iznio u intervjuu Feralu, 5. septembra 1994, kada je "jasno dao do znanja da se zalaže za legalizaciju SAO Krajine, koju ne naziva takozvanom, da se zalaže za legalizaciju okupacije Hrvatske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije