Ex -Yu

Skrining poglavlja 31 na čekanju zbog saradnje Beograda i Moskve

Skrining poglavlja 31 na čekanju zbog saradnje Beograda i Moskve
Foto: Ilustracija | Skrinig poglavlja 31 na čekanju zbog saradnje Beograda i Moskve

BEOGRAD - Srbija više od četiri godine čeka izvještaj Evropske komisije o skriningu za poglavlje 31 koje se odnosi na zajedničku spoljnu, bezbjednosnu i odbrambenu politiku EU, a trn u oku je saradnja Srbije i Rusije.

Iako je nacrt tog dokumenta odavno gotov, on bi, međutim, uskoro mogao da se piše ispočetka, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na nezvanične informacije.

List piše da Litvanija, jedna od država koja je zbog ruskog pitanja najžešći kočničar otvaranja pregovora o poglavlju 31, predlaže upravo da se izvještaj o skriningu ponovo skroji ili ažurira i tu Srbiji postave uslovi koji će zadovoljiti sve članice EU, kako bi se odblokirao taj proces.

U tekstru se navodi da su saradnja Srbije i Rusije i činjenica da Beograd nije uveo sankcije Moskvi, "trn u oku" najvećim zagovornicima embarga Kremlju u okviru EU, a to su Poljska i bivše sovjetske republike koje su danas u Uniji - Litvanija, Estonija i Letonija.

U diplomatskim krugovima u Briselu govori se i da Njemačka, iako nema tvrd stav kao baltičke zemlje i Poljaci, takođe, ne gleda blagonaklono na nizak nivo usaglašenosti Srbije sa odlukama i deklaracijama Brisela koje se tiču Rusije.

Tačnije, Srbija se nije pridružila nijednoj od devet deklaracija koje se direktno ili indirektno tiču Moskve, a koje je Brisel usvojio u prvoj polovini godine, a od ukupno 32 spoljnopolitička dokumenta u kojima je traženo usaglašavanje, Srbija je odbila čak 18.

Pojedinim članicama smeta i razvijena vojno-tehnička saradnja Srbije i Rusijom, zajedničke vojne vježbe, a zamjeraju čak i saradnju srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova i ruske Federalne službe bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije