Ex -Yu

Skup podrške Asanžu u Beogradu

Skup podrške Asanžu u Beogradu
Foto: NUNS | Skup podrške Asanžu u Beogradu

BEOGRAD - Novinarska udruženja i sindikati održali su u Beogradu skup na kojem su pružili podršku osnivaču WikiLeaksa Džulijanu Asanžu i usprotivili se njegovom izručenju iz Velike Britanije u SAD.

Sa skupa podrške Asanžu poručeno je da će odluka Velike Britanije o izručenju osnivača WikiLeaksa stajati kao trajna prijetnja svakom istraživačkom novinaru, svakom borcu protiv prljavih projekata, nasilja i zločina.

Okupljeni su ukazali na to da bi odluka o izručenju proizvela kao tragičnu posljedicu to što bi Asanž, koji je već žrtvovao svoj život, u Americi mogao biti osuđen na smrt, a osim toga, novinarska profesija bila bi nepovratno ugrožena, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije (UNS), prenijela je Srna.

"Ne izručujte Asanža", poručili su na današnjem skupu podrške predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Poruka je upućena Kraljevskom sudu u Londonu, koji danas i sutra razmatra žalbu Asanža na odluku ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da ga izruči SAD, kao i na odluku sudije Vanese Barajcer da odbije veći dio tužbe protiv ekstradicije.

Predstavnici UNS-a, NUNS-a i SINOS-a su ovim protestom podržali akciju Međunarodne (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ), koje traže da se novinari poput Asanža ne kažnjavaju zatvorom.

Urednik portala UNS-a Kristina Kovač Nastasić rekla je na skupu da novinari u Srbiji, zajedno sa hiljadama aktivista širom svijeta, dižu glas protiv zabrane slobode govora i istraživačkog novinarstva, što će biti neminovna posljedica pogrešne odluke suda da izruči Asanža SAD.

Ona je u zajedničkom obraćanju UNS-a, NUNS-a i SINOS-a, podsjetila da se Asanžu sudi zbog objavljivanja snimka američke vojske o ubistvu civila u Iraku 2007. godine, a da su među ubijenima bila i dva novinara agencije Reuters.

"Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je, kažu, kriv. Zar je borba za istinu zločin?", upitala je Nastasićeva i dodala da je novinarstvo javno dobro, jer od profesionalnog novinarstva ima koristi svako društvo.

Istakla je da ukazivanjem na zloupotrebe, na kršenje zakona, na korupciju, na zlo i nepravdu, često daleko od očiju javnosti, novinarstvo doprinosi slobodi ljudi i demokratiji.

Dragana Čabarkapa iz SINOS-a je podsjetila da su predstavnici novinarskih udruženja i sindikata protestovali i prije dvije godine ispred Ambasade Velike Britanije u Beogradu, kada su rekli da su ugrožena demokratska prava Asanža.

"Ako su Velika Britanija i SAD demokratske zemlje kakvim se predstavljaju, pustiće Asanža na slobodu", rekla je Čabarkapa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije