Ex -Yu

Skupština Kosova radi na nacrtu Rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu

Skupština Kosova radi na nacrtu Rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu
Foto: Anadolija | Skupština Kosova radi na nacrtu Rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu

PRIŠTINA - Ad hoc komisija Skupštine Kosova za izradu nacrta Rezolucije o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima na Kosovu počinjenih od strane bivšeg srpskog državnog režima, održala je sastanak na kome je diskutovano o prijedlogu teksta te rezolucije.

Bilal Šerifi iz Socijaldemokratske inicijative (Nisma), predsjednik Ad hoc komisije i inicijator za njeno formiranje, naveo je da su svi kosovski lideri u zadnjih 20 godina imali neku svoju priču o dešavanjima na Kosovu te da je cilj da se Rezolucijom sve te pojedinačne priče stope u jednu zajedničku.

On je istakao da će svi na Kosovu, nakon usvajanja ove Rezolucije, imati jedan zajednički dokument koji će uvijek i bilo gdje moći da predoče na uvid. Šerifi je ocijenio da je tekst Rezolucije dug i da je napisan na šest stranica kako bi se objasnila sva dešavanja na Kosovu, ali da se može produžiti i listom svih masakara počinjenih na Kosovu.

Dodao je da Skupština Kosova nakon što usvoji predloženu Rezoluciju o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima na Kosovu, može da usvoji i određene Zakone kojima se određuju mehanizmi da se Rezolucija oživi, tako što će se prikupiti dovoljno dokaza za suđenje zločincima na kosovskim sudovima i na bilo kom sudu u Evropi.

Armend Zemaj, poslanik Demokratskog saveza Kosova, iznio je stav da je neophodno da u Rezoluciji budu unijeta sva mjesta na Kosovu na kojima su počinjeni masakri, uz poseban naglasak na tendenciju nestanka posmrtnih ostataka ubijenih civila, što ima elemente genocida i njihovo skrivanje u Srbiji.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši, koji je uradio prijedlog teksta Rezolucije, kazao je da je pomenuo međunarodne konvencije i dokumente u kojima se pominju genocidi, kao i dokumente koji obavezuju svaku zemlju da goni ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i zločin genocida bez obzira gdje su zločinci.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj je smatrao da ne treba posebno isticati masakr u Račku u tekstu Rezolucije, jer je bilo mnogo težih i s većim žrtvama.

Međutim, Sami Kurteši istakao da je na Kosovu režim države Srbije počinio više od 80 masakara tokom rata, ali da je poimence naveden masakr u Račku, koji se dogodio 15. januara 1999. godine jer je to moment kada se pitanje Kosova internacionalizuje.

Nakon dva sata razmatranja predloženog teksta Rezolucije, dogovoreno je da Ad hoc komisija održi još jedan sastanak naredne nedjelje, a da se u međuvremenu u tekst Rezolucije unesu iznijete primjedbe.

Skuština Kosova je 15. aprila usvojila prijedlog o formiranju Ad hoc komisije koja će okrenuti konkretne korake u pravcu presuđivanja ratnih zločina počinjenih od strane srpske države protiv naroda Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije