Ex -Yu

Skupština Srbije usvojila zakon: I beogradski i lokalni izbori 2. juna

Skupština Srbije usvojila zakon: I beogradski i lokalni izbori 2. juna
Foto: Tanjug | Skupština Srbije usvojila zakon: I beogradski i lokalni izbori 2. juna

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije izglasali su izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se omogućava da lokalni izbori budu spojeni sa već raspisanim beogradskim izborima 2. juna.

Od prisutnih 204 poslanika za izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165 poslanika, protiv je bilo 26 poslanika, dvoje je bilo uzdržano dok 11 poslanika nije glasalo, prenosi Nova.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici koalicije NADA.

Zasjedanje na kojem se raspravljalo o ovim izmjenama počela je juče u 11 časova, a rasprava o zakonu u načelu i rasprava o amandmanima završena je oko 22 sata i 20 minuta.

Sjednica na kojoj je jedina tačka dnevnog reda prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi sazvana je na prijedlog 187 poslanika vlasti i dijela opozicije.

Izmjenom zakona omogućeno je da već raspisani izbori za gradsku vlast Beogradu, budu održani i u drugim lokalnim samoupravama gdje izbori nisu bili održani 17. decembra 2023. godine.

U obrazloženju prijedloga za promjenu Zakona piše da se on donosi zbog dinamike održavanje izbora i sjednica lokalnih samouprava.

Tako će rok za raspisivanje lokalnih izbora biti pomjeren sa 120 na 150 dana prije isteka mandata da bi se obezbijedilo istovremeno raspisivanje izbora.

Predloženo je i da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umjesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije