Ex -Yu

Slavlje opozicije u Sjevernoj Makedoniji, predsjednik priznao poraz

Slavlje opozicije u Sjevernoj Makedoniji, predsjednik priznao poraz
Foto: Tanjug/AP | Slavlje opozicije u Sjevernoj Makedoniji, predsjednik priznao poraz

SKOPLJE - Kandidat VMRO-DPMNE za predsjednika Sjeverne Makedonije u drugom krugu predsjedničkih izbora Gordana Siljanovska Davkova proglasila je večeras pobjedu i poručila da će biti predsjednik svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Nijedan predsjednik ne može da traži jedinstvo ako se drži samo partijskih principa", rekla je Siljanovska na konferenciji za novinare nakon što je Državna izborna komisija saopštila prve nepotpune rezultate u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Istakla je da će njena vrata uvijek biti otvorena za sve građane i da će ispuniti sve obećano u predizbornoj kampanji, počev od narodnih kancelarija, preko obraćanja parlamentu, Sudskog savjeta, Ustavnog suda i Savjeta bezbjednosti, a sve u skladu sa svojom strukom.

"Moramo da pokušamo da pomažemo jedni drugima, da počnemo da se razumijemo, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom", rekla je Siljanovska Davkova.

Istakla je da njeni putevi prvo vode na Balkan, ali i da neće izostaviti ni Brisel.

Braniće, poručila je državne i nacionalne interese države.

Prethodno je njen protivnik, kandidat za novog predsjednika Sjeverne Makedonije iz redova SDSM i aktuelni makedonski predsjednik Stevo Pendarovski priznao poraz u drugom krugu izbora, prenijela je agencija Rojters.

Prema prvim i nepotpunim izbornim rezultatima za drugi krug predsjedničkih izbora na osnovu gotovo 70 odsto obrađenih glasačkih listića Siljanovska Davkova je dobila podršku od 64,30 odsto biračkog tijela, a Stevo Pendarovski, koga podržava aktuelna vladajuća stranka SDSM-a je osvojio 29,57 odsto glasova biračkog tijela, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije