Ex -Yu

Slavnom bokseru Mati Parlovu ulica u Beogradu

Slavnom bokseru Mati Parlovu ulica u Beogradu
Foto: Screenshot/YouTube/RTS Trezor | Slavnom bokseru Mati Parlovu ulica u Beogradu

BEOGRAD - Jedna ulica u Beogradu nosiće naziv po slavnom bokseru Mati Parlovu, odlučila je danas Komisija Skupštine grada za spomenike i nazive trgova i ulica.

Odluka je donesena na današnjoj sjednici, a na inicijativu zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, saopšteno je iz gradskog sekretarijata za informisanje.

Vesić je u inicijativi naglasio koliko je najuspješniji bokser bivše Jugoslavije Mate Parlov značajan za Beograd i region, ali i cijeli svijet.

"Beograd je ovih dana domaćin Svetskog prvenstva u boksu. Mi smo jedini grad u svetu koji je dva puta domaćin svetske smotre najboljih boksera. Prvi put se to dogodilo 1978. godine. Tada je najbolji bokser sveta bio bokser koga je Beograd voleo, a to je Mate Parlov", naveo je Vesić.

On je podsjetio da se Parlov pred velike mečeve pripremao na Košutnjaku.

"Mate je, osim boksa, voleo život i ljude. Voleo je Branka Radičevića, Lazu Kostića i Petra Preradovića. Ali, omiljeni pesnik bio mu je veliki Tin Ujević, naš sugrađanin. Zato vas pozivam da Mate Parlov, građanin sveta, jedan od najvećih boksera svih vremena i sportista koga je Beograd voleo dobije ulicu u našem gradu", naveo je Vesić.

Predsjednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda Andrea Radulović rekla je da je ovom odlukom Beograd pokazao da velike sportiste čuva od zaborava i ukazuje na njihov značaj za promociju grada i zemlje u svijetu.

Mate Parlov je bio olimpijski šampion u Minhenu 1972. godine, svjetski prvak u Havani 1974. godine i dvostruki šampion Evrope u poluteškoj kategoriji.

Bio je i profesionalni prvak Evrope i svijeta u verziji Svjetskog bokserskog savjeta.

Osam puta zaredom, od 1967. do 1974. godine, bio je prvak Jugoslavije i petostruki uzastopni šampion Balkana od 1970. do 1974. godine.

Rođen je u Imotskom 1948. godine, a umro u Puli 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije