Ex -Yu

Slobodna Dalmacija: Hrvatska se izobličila do neprepoznatljivosti

Slobodna Dalmacija: Hrvatska se izobličila do neprepoznatljivosti
Foto: N.N. | Slobodna Dalmacija: Hrvatska se izbličila do neprepoznatljivosti

ZAGREB - Dio hrvatske javnosti ne prestaje da kritikuje aktuelnu hrvatsku vlast zbog toga što niko od njih, osim naravno lidera SDS S, Milorada Pupovca, nije posjetio hrvatske građane srpske nacionalnosti u Uzdolju i Ðevrskama, što je najbolji znak da je Hrvatsku snašla društvena regresija velikih razmjera i da se ta zemlja, zapravo, izobličila do neprepoznatljivosti, piše danas splitska Slobodna Dalmacija.

Hrvatski građani srpske nacionalnosti pretučeni su u jednom kafiću u Uzdolju dok su gledali utakmicu Crvene zvezde i tom prilikom povrijedili pet osoba, dok je druga grupa napadača u obližnjim Ðevrskama samo demolirala jedan kafić.

Marina Karlović-Sabolić u tekstu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji ovaj posljednji događaj poredi sa onim koji se dogodio u ljeto 2006. godine, kada je grupa napadača upala u Biljane Donje, selo u zadarskom zaleđu naseljeno uglavnom Srbima i kamenovala kuće nekolicine povratnika. 

Onako usput, u jednom su od dvorišta podmetnuli i požar, podsjeća autorka i dodaje da u tom napadu niko nije povrijeđen, ali je selom zavladao strah.

Podsjeća da se dan kasnije, u Biljanima pojavio čitav tadašnji državni vrh Hrvatske, a predsjednik Stipe Mesić je poručio da je napad izazvao "višak alkohola i manjak pameti". 

Takođe, rekao je i da bačeno kamenje nije samo napad na povratnike, nego i atak na hrvatsku državu.

I, nakon druženja pod smokvom u vrtu, ustvrdio je da ne mogu lojalni građani Hrvatske, makar bili i Srbi, biti krivi za ono što je, kako je rekao, radio Milošević.

Ovih dana, trinaest godina kasnije, grupa "balavih junačina u fantomkama" upala je u ugostiteljski objekt "Petko" u Uzdolju, kod Knina, metalnim šipkama napala ljude koji su gledali kvalifikacionu utakmicu beogradske Crvene zvezde, piše autorka.

Među njima, podsjeća takođe, bile su i dvije devojčice. 

Pritom su, dodala je, napadači povrijedili pet osoba, dok je druga grupa napadača na sličan atak izvela u kafiću u Ðevrskama. 

Tamo se, kaže, gledala utakmica zagrebačkog Dinama, ali je vlasnik kafića bio “pogrešne” nacionalnosti.

Karlović-Sabolić ističe da se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u strahu da joj protivkandidat za predsjednika, Miroslav Škoro, ne preotme desne glasove, suzdržala od komentara, dok, kako je kazala, ne stigne izvještaj policije.

Ona podsjeća da je premijer Andrej Plenković iz Zagreba "hladno osudio" napad i poručio da se radi o izolovanom incidentu, a nikako ne o klimi koja podstiče nasilje. 

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković nastupio je, dodala je, u sličnom tonu.

Zoran Milanović, bivši SDP-ov premijer i takođe predsjednički kandidat ljevice, kritikovao je ponašanje vlasti nakon ovog napada koji je čak nazvao terorističkim, ali ni sam nije smogao vremena da se zaputi u Uzdolje ili Ðevrske, već je cijeli slučaj komentarisao iza kulisa srednjovekovnog špancir-festivala u Koprivnici.

"Kao što su kalkulisali predsjednica i premijer, kalkulisao je i Milanović", navela je Karlovićeva i dodala da je i Milanoviću u mislima drugi krug predsjedničkih izbora. 

A tamo mu, kaže, neće biti dovoljni samo glasovi ljevice, već i glas pokojeg simpatizera desice, kojima bi Milanovićev obilazak porodica napadnutih Srba ipak mogao da zasmeta.

"Na poprište je zato otišao Milorad Pupovac. I ustvrdio da se ovakvo nešto nije događalo ni u najtežim poratnim vremenima. Našao se tamo i episkop dalmatinski Nikodim, potom i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević", piše autorka teksta i zaključuje da svim ključnim akterima u Hrvatskoj danas više vrijedi, kako kaže, "par pišljivih glasova", od straha sa kojim se suočila devojčica kada su joj, pred njenim očima, šipkom mlatili oca.

Mediji, kaže, nisu zabilježili da je iko od hrvatskih zvaničnika posjetio napadnute građane srpske nacionalnosti, razgovarao sa njima, garantovao im pravičan postupak protiv počinitelja, umirio i pružio im ruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije