Ex -Yu

Slovenački ministar privrede pušten nakon kriminalističke obrade

Slovenački ministar privrede pušten nakon kriminalističke obrade
Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek | Slovenački ministar privrede pušten nakon kriminalističke obrade

LJUBLJANA - Slovenska policija oslobodila je u utorak kasno naveče slovenačkog privrede i potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeka, nakon cjelodnevne kriminalističke obrade tokom koje je izvršena pretraga njegove kuće i kancelarije.

Počivalšek je u utorak ujutro bio privremeno priveden zbog istrage u kojoj je osumnjičen za nanošenje štete javnim sredstvima, odnosno državnom proračunu, u postupku nabavje respiratora i druge medicinske opreme tokom epidemije virusa korona.

Nakon što ga je policija pustila Počivalšek novinarima nije želio komentarisati događanje, ali je kasnije u sopštenju za javnost naveo da želi da se optužbe na njegov račun istraže što prije i to "brzo, stručno i bez političke motivacije".

Ostavku zbog tog slučaja dao je direktor slovenačke policije, ali i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs koji, kao i premijer Janez Janša, smatra da je istraga politički motivisana, da je u pozadini djelovanje opozicije i "duboke države" da se destabilizuje i sruši aktuelna vlada.

Politička sudbina Počivalšeka koji vodi koalicijsku Stranku modernog centra (SMC), drugu najveću stranku u vladi, bez koje vladajuća koalicija ne bi imala parlamentarnu većinu, ostaje nejasna nakon što je pokrenuta istraga za koju vladajući smatraju da je politički motivisana, dok većina opozicionih stranaka navodi da je postupak protiv Počivalšeka dobar razlog za nove izbore ili glasanje o povjerenju vladi, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije