Ex -Yu

Slovenački parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera

Slovenački parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
Foto: Tanjug/AP arhiva | Slovenački parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera

LJUBLJANA - Slovenački parlament je danas potvrdio imenovanje lidera Pokreta Sloboda, menadžera Roberta Goloba za predsjednika Vlade koju bi poslanici parlamenta trebalo da izaberu sljedeće sedmice.

Za Goloba su glasala 54 poslanika, 30 ih je bilo protiv, a jedan je glas bio nevažeći.

Uoči glasanja, Golob je rekao da na temelju velikog povjerenja koje su mu dali na izborima 24. aprila, želi Slovencima da pruži "nadu u bolju budućnost" i vratiti im "radost prema životu", prenijela je Hina.

Aludirajući na odlazeću Vladu desnice koju je posljednje dvije godine vodio Janez Janša, predsjednik stranke Pokret Sloboda kazao je da su građani na izborima pokazali da žele da žive u "normalnoj državi", a ne u "stalnoj neizvesnosti" koja ih je pogađala posljednje dvije godine.

Kao prioritete svoje vlade naveo je zdravstvo koje mora biti javno i dostupno svima bez obzira na socijalni status, kao i rešavanje sve većih cijena energije i hrane.

Golobov Pokret Sloboda je pobijedio na izborima sa 35 odsto glasova i formiraće koalicionu vladu s levim partnerima, Socijaldemokratama i strankom Ljevica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije