Ex -Yu

Slovenački specijalci nisu prošli test NATO

Slovenački specijalci nisu prošli test NATO
Foto: N.N. | Slovenački specijalci nisu prošli test NATO

LJUBLJANA - Elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO što je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi, pišu slovenački mediji.

Kako prenosi STA pisanje portala 24ur.com, 800 vojnika 72. brigade obrukali su se tokom vežbe za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO na poligonu Poček prošle nedelje.

Predstavnici NATO koji su ocjenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inostranstvu.

Televizija POP-TV navodi da je ono što su saveznici mogli da vide na Počeku više podsjećalo na prvoaprilsku šalu, prenosi "Jutarnji list".

"Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara", navodi ova televizija.

Mediji prenose da se sada postavlja pitanje da li slovenački vojnici mogu da učestvuje u međunarodnim operacijama poslije aprila s obzirom da se pokazalo da oni neće biti borbeno spremni do tada.

STA navodi da se očekuje da će vojska narednih dana komentarisati ishod vežbe.

Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je ministarka Andreja Katič, rekavši za POP-TV da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provere bataljona iz Maribora koji je ucestvovao u proveri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO, te da o lošim rezultatima nije na vrijeme informisana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije