Ex -Yu

Slovenački vojnici lijepili čizme tokom NATO vježbe, obećana istraga

Slovenački vojnici lijepili čizme tokom NATO vježbe, obećana istraga
Foto: Ilustracija | Slovenački vojnici lijepili čizme tokom NATO vježbe, obećana istraga

Slovenački ministar odbrane Karl Erjavec obećao je danas temeljnu istragu nakon pritužbi da su slovenački vojnici koji su učestvovali na nedavnoj međunarodnoj vježbi NATO u Norveškoj zbog neodgovarajuće obuće imali teškoće, a da ni ostali dei njihove opreme nije ispunio očekivanja.

"Zbog primjedbi na račun neodgovarajuće opreme već sam zahtijevao istragu kojom treba da se utvrdi jesu li te kritike utemeljene“, kazao je Erjavec za ljubljanski list "Delo", prenosi Hina.

Podsjeća se da su u vojnoj vježbi "Spoj trozupca 18", izvedenoj sa ciljem provere međusobne operabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju, učestvovala 232 vojnika iz Slovenije.

Navodi se da je komandant njihovog kontingenta na vježbi potpukovnik Utroš Trinko kazao je da su se mnogi vojnici žalili da ih obuća nije štitila od hladnoće i vlage na norveškom terenu, niti su svi dijelovi pripadajuće odjeće ispunili očekivanja, pa očekuje odgovor od ministarstva.

"To što je rekao potpukovnik je tačno i nadamo se da se stvari neće gurnuti pod tepih iako nam nakon svakih izbora obećavaju da će se stvari popraviti. Nove rukavice od kuvane vune su se dobro pokazale, ali smo imali neadekvatne čizme koje ne griju nogu nakon što se navlaže, morali smo da ih lijepimo lošim ljepilom, a problemi s obućom u vojsci i nisu novi", kazao je za "Delo" neimenovani vojnik nakon povratka sa vježbe.

Navodi se da je iz Generlštaba slovenačke vojske potvrđeno da je sa čizmama korišćenim u Norveškoj zaista bilo problema, ali da vojnici nisu dobili ozebline, niti žuljeve, kako se to dogodilo u proljeće ove godine prilikom vježbe manevrisanja po standardu NATO na poligonu Poček u Sloveniji.

Potvrđeno je takođe i da će se stvari dodatno ispitati.

"Temperature u finskom Foldalu, gdje se odvijao terenski dio vježbe slovenačke motorizovane jedinice, varirale su u vrijeme njihovog boravka u rasponu od -23 do +7 stepena, ali nijednom slovenačkom vojniku nije bila potrebna ljekarska pomoć", objavila je slovenačka vojska.

U saopštenju je navedeno i da su vojnici bili, uz standardnu opremu, opremljeni i dodatnim parom formacijskih čizama po cijeni od 80 evra za par.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije