Ex -Yu

Slovenci će tri puta ove godine na birališta

Slovenci će tri puta ove godine na birališta
Foto: Wikimedia | Slovenci će tri puta ove godine na birališta

LJUBLJANA - Slovenija će veći dio 2022. godine provesti u kampanji, jer će birači tri puta izlaziti na birališta.

Parlamentarni izbori su zakazani za proljeće, najranije u aprilu, a zatim predsjednički i lokalni izbori za jesen, prenijela je STA.

Stranke pokušavaju da se distanciraju od radikalnijih pozicija vladajućih demokrata (SDS) i ljevice na oba kraja političkog spektra kako bi pridobili umjerene birače.

Stvaraju se savezi ljevice i desnice, jedni kao protivteža dominantnom SDS-u, drugi kako bi stranke imale bolju šansu da ostvare cenzus od četiri odsto za ulazak u Narodnu skupštinu.

Četiri parlamentarne opozicione stranke levog centra - LMŠ, SD, Ljevica i SAB - potpisale su u septembru pakt o postizbornoj saradnji.

Oni planiraju da pojedinačno učestvuju u kampanji, nakon čega bi stranka sa najboljim učinkom imenovala kandidata za premijera.

Predsjednički izbori, koji će biti održani na jesen, su "otvoreni" jer sadašnji predsjednik Borut Pahor ne može da učestvuje na njima.

Ime koje mediji najčešće pominju kao ozbiljnog kandidata je Ljudmila Novak, poslanica Hrišćansko-demokratske Nove Slovenije (NSi), koja je ove godine pretekla Pahora na rang listi popularnosti.

Ona se još nije oglašavala i nije izvijesno da li će je predloziti njena stranka s obzirom na značajne razlike sa mladim rukovodstvom stranke.

Lokalni izbori imaju fiksni datum - biće održani treće nedelje u novembru, ali kampanja je, u svakom slučaju, već počela jer opštine tradicionalno povećavaju lokalne investicije u posljednjoj godini prije glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije