Ex -Yu

Slovenija: Veće plate doktorima i medicinskim sestrama

Slovenija: Veće plate doktorima i medicinskim sestrama
Foto: N.N. | Slovenija: Veće plate doktorima i medicinskim sestrama

LJUBLJANA - Medicinski timovi opšte i porodične medicine, te pedijatri sa velikim brojem pacijenata od idućeg će mjeseca u Sloveniji imati pravo na dodatak na redovnu platu, za što je vlada u četvrtak osigurala 4,8 miliona evra, dok za iduću planira svotu u dvostrukom iznosu.

Riječ je o prihvaćenom aneksu sporazuma o platama u zdravstvu čiji je cilj da se porodična medicina učini privlačnijom i da se riješe neki problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručeno je nakon sjednice vlada.

Najopterećeniji medicinski timovi po domovima zdravlja koji premaše za zdravstvo predviđene glavarinske koeficijente tako mogu računati na nešto više plate kod isplata u septembru, pri čemu će doktorima u prosjeku mjesečne plate biti veće i do 400 evra, medicinskim sestrama za oko 230, a tehničarima zdravstvene njege za oko 170 evra.

Plate najopterećenijim medicinskim timovima, kako se računa, mogle bi porasti i za 20 odsto, čime je vlada reagovala na više slučajeva iz proteklih mjeseci, kad su medicinski timovi sa velikim brojem pacijenata u više gradova prijetili štrajkom ili otkazivanjem ugovora, prenosi Hina.

Novi ministar zdravstva Aleš Šabeder koji je na dužnost došao prije mjesec dana kaže da aneksi na ugovore o platama ne rješavaju u cijelini nagomilane teškoće u primarnom zdravstvu nego su samo privremeno rješenja, kao i "uvoz" doktora iz drugih zemalja, te da je doktorski poziv, posebno rad u primarnom zdravstvu dugoročno potrebno učiniti atraktivnijim za mlade doktore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije