Ex -Yu

Slovenija najavila kandidaturu za nestalnu članicu SB UN

Slovenija najavila kandidaturu za nestalnu članicu SB UN
Foto: Ilustracija/Arhiva | Slovenija najavila kandidaturu za nestalnu članicu SB UN

​LJUBLJANA - Slovenija je danas u Ujedinjenim nacijama službeno najavila svoju kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period od 2024. do 2025. godine, objavilo je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastoji se od 15 zemalja članica UN, od kojih su pet stalne članice (SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija), dok se nestalne članice biraju na dvije godine, a izbori za 24/25 biće održani u Generalnoj skupštini u junu 2023, prenosi STA.

Od kad je 1992. godine primljena u UN, Slovenija se za mjesto nestalne članice kandidovala dva puta, od čega jednom uspješno, kada je izabrana 98/99, dok je 2011. godine izabran Azerbejdžan, koji je dobio više glasova skupštine UN od Slovenije.

Nova slovenačka kandidatura se povezuje sa proslavom 30 godina od primanja države u članstvo UN, što će biti obilježeno 22. maja iduće godine.

Slovenija se zauzima za traženje konstruktivnih rješenja u sporovima i za poštovanje međunarodnog prava i odluka međunarodnih sudova kao najboljih garancija za mirno rješavanje sporova, navelo je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova povodom kandidature.

Istočnoevropska grupa zemalja UN, kojoj pripada i Slovenija, ima pravo na jedno nestalno mjesto u Savjetu bezbjednosti za 2024-2025, za koje se bori i Bjelorusija, navodi STA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije