Ex -Yu

Slovenija odbila izdavanje azila članovima Gulenovog pokreta

Slovenija odbila izdavanje azila članovima Gulenovog pokreta
Foto: N.N. | Slovenija odbila izdavanje azila članovima Gulenovog pokreta

LJUBLJANA - Slovenija je nakon 17-mjesečnog postupka odbila zahtjeve za azil koji su podnijele tri porodice iz Turske, pristigle u Sloveniju u potrazi za međunarodnom zaštitom nakon neuspešnog vojnog udara u Turskoj, piše ljubljanski list "Dnevnik", prenosi Hina.

Navodi se da je riječ o porodicama čiji su članovi pripadnici pokreta turskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena, pa stoga smatraju da im je u Turskoj ugrožen život i ljudska prava.

Podsjeća se da Gulenov pokret turske vlasti smatraju terorističkom organizacijom, a njenog lidera, koji živi u egzilu u SAD, smatraju i inspiratorom neuspjelog puča protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u julu 2016. godine

Navodi se da je 34-godišnji predavač na jednom turskom univerzitetu, koji je u jesen te godine sa suprugom prebjegao u Sloveniju i zatražio azil, kazao za "Dnevnik" da su mu u slovančkom Ministarstvu unutrašnjih poslova rekli da su njegove tvrdnje da će u budućnosti imati poteškoće u Turskoj zbog pripadnosti Gulenovom pokretu neuvjerljive i da ih nije dokazao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije