Ex -Yu

Slovenija ukida besplatne testove

Slovenija ukida besplatne testove
Foto: fernando zhiminaicela/Pixabay | Slovenija ukida besplatne testove
N.N.

Sa nešto više od polovine vakcinisane odrasle populacije Slovenija je nisko na evropskoj ljestvici, pa je ministar zdravstva u ponedjeljak ponovo pozvao sve da se vakcinišu, ocijenivši da će za to biti kritičan sljedeći mjesec.

Možemo imati svoje dileme, ali je bitno da dovoljnu vakcinisanost dostignemo do jeseni kako bismo se vakcinacijom i ostalim mjerama vratili u nekakvu normalu, kazao je ministar Janez Poklukar, koji zadnjih sedmica obilazi sve zdravstvene institucije širom zemlje i promoviše vakcinisanje protiv kovida-19.

Premda su apsolutne brojke novozaraženih zadnjih dana male, trend je zabrinjavajuć, pa bi se za dvije-tri sedmice mogao očekivati rast hospitalizacija, upozorio je u izjavi za novinare.

"Potrebno je da se što više ljudi vakciniše i zato što će oni koji nisu vakcinisani na jesen imati više ograničenja, a testiranje na korona virus od 23. avgusta više neće biti besplatno", rekao je.

Interes za vakcinaciju u Sloveniji već duže opada, pa je, po podacima ministarstva zdravstva, prvom dozom u prošloj sedmici vakcinisano 23.688 osoba, a u maju sedmično znalo vakcinisati i preko 70 hiljada.

Po zadnjim podacima, prvom dozom vakcine protiv kovida-19 u Sloveniji su vakcinisane 897.072 osobe, odnosno 43 odsto ukupne populacije, a 37 odsto ukupnog stanovništva dobilo je sve potrebne doze.

"Ključno je da zaštitimo vlastito zdravlje, svoju porodicu, prijatelje, komšije, znance i kolege", navodi u svom nedavno objavljenom apelu javnosti ministarstvo zdravstva.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije