Ex -Yu

Slovenija uvodi nove mjere, epidemiološka slika "najgora"

Slovenija uvodi nove mjere, epidemiološka slika "najgora"
Foto: Ilustracija | Slovenija uvodi nove mjere, epidemiološka slika "najgora"
Tanjug

LJUBLJANA - Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije slovenačka vlada odlučila je danas da uvede oštrije restriktivne mjere koje će stupiti na snagu od ponedjeljka, a ne isključuju se i nove ako se nastave aktuelni negativni trendovi.

"Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada", rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar.

Ne bude li se stanje promenilo i ako broj hospitalizovanih na intenzivnoj njezi zbog kovida-19 poraste na 160 do 180 (trenutno ih je 133), to bi značilo moguće zatvaranje dijelova društvenog života, dodao je.

Poklukar upozorava da je, uz trend u kojem je 3.000 ili 4.000 novozaraženih dnevno, posljednji trenutak da se "spriječi Bergamo i slom zdravstvenog sistema".

Od poneđeljka svi učenici i studenti, koji se "samotestiraju" kako bi mogli na nastavu, to će ubuduće, umjesto jednom, morati da rade dva puta nedjeljno, prenosi Hina.

Osim toga, češća redovna obvezna testiranja od ponedjeljka se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će morati da nose i oni koji su vakcinisani, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama.

Vlasnici lokala moraće da kontrolišu kovid propusnice gostiju, a ako ovi odbiju da ih pokažu ili da se identifikuju treba im zabraniti ulaz, u protivnom snose odgovornost, rečeno na vladinoj konferenciji za novinare.

Predsjednica stručnog tima vlade za kovid-19 Mateja Logar navela je kao moguću krajnju mjeru omogućavanje rada i slobodnog kretanja samo za vakcinisane ili one koji su preležali korona virus i imaju imunitet, a moguće je i uvođenje onlajn nastave ili obavezno tesiranje za sve učenike i studente.

Zbog teške epidemiološke situacije najavljen je prelazak još dvije bolnice u kovid sistem.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata registrovano 3.166 novozaraženih što je najviše od 5. januara, a preminulo je devet pacijenata. Istovremeno broj pozitivnih testova premašio je 38.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije