Ex -Yu

Slovenija uvodi policijske punktove kod granice s Hrvatskom

Slovenija uvodi policijske punktove kod granice s Hrvatskom
Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell | Slovenija uvodi policijske punktove kod granice s Hrvatskom

Slovenija je odlučila uvesti policijske punktove na svojoj teritoriji u neposrednoj blizini graničnih prelaza, pa tako i kod granice s Hrvatskom.

Šengenski režim ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prelaza će se i dalje moći bez ikakve kontrole, ali na teritoriju Slovenije biće policijskih punktova na kojima će policija zaustavljati i provjeravati pojedina vozila.

Kako neslužbeno saznaje portal 24ur, Slovenija će policijske punktove uvesti zbog ilegalnih migracija, po uzoru na Italiju. 

Policija bi trebala postaviti kontrolne punktove odmah nakon graničnih prelaza, na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo Mesto kod željezničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnoveca kod Metlike, Obrežja kod Kaline te na području PU Koper u Rakitovecu, Podgorju i Sočergu. 

Iza graničnog prelaza Obrežje policija provodi akcije motrenja, navodi 24ur.

Treba napomenuti da je nedavno slovenačka vlada poručila da ne razmišlja o uvođenju graničnih kontrola s Hrvatskom uprkos velikom porastu ilegalnih ulazaka migranata. Prije samo osam dana izjavio je to slovenački državni sekretar u ministarstvu inostranih poslova Marko Štucin. Ali izgleda da su se ipak predomislili.

Nakon ulaska Hrvatske u Šengen početkom godine, broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju, pa tako i preko Bosne i Hercegovine, znatno je porastao. 

Slovenačka policija je od početka godine do kraja avgusta obradila 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak.

Širom Evrope raste broj ilegalnih prelazaka granice. U tom kontekstu, uprkos Šengenu, Austrija već duže vrijeme proširuje graničnu kontrolu i sa Slovenijom i s Mađarskom. 

Evropska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je prije nekoliko dana da će, u svjetlu nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na otok Lampeduza, pojačati podršku Italiji. Pomoć agencije omogućiće italijanskim vlastima da bolje prate šta se događa na moru i pomoći u provođenju operacija potrage i spašavanja migranata.

I dok slovenačka vlada Roberta Goloba insistira na koalicijskoj obavezi oko uklanjanja ograde na granici, iz pograničnih opština kažu da šengenski sistem u Hrvatskoj očigledno ne funkcioniše. 

Od mještana se čuju pozivi da se pojača policijski nadzor i da se prestane s uklanjanjem ograde na granici. 

Kako javlja STA, zamjenik glavnog direktora policije Robert Ferenc objasnio je na hitnoj sjednici Odbora za unutrašnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu da se nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor migracije više odvijaju kroz tzv. zelenu granicu, nego raznim putničkim i željezničkim pravcima. 

Zbog toga je policija pojačala prisutnost i počela sprovoditi mješovite patrole sa svim policijama država s kojima Slovenija graniči. Glavni direktor policije Senad Jušić pozvao je hrvatskog kolegu da pojača mješovite patrole na području Policijske stanice Brežice.

Načelnik Opštine Brežice Ivan Molan rekao je da je ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar tokom posjeta Rigoncama obećao da će ovaj dio ograde biti posljednji koji će biti uklonjen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije