Ex -Yu

Slovenačka policija istražuje nabavku respiratora

Slovenačka policija istražuje nabavku respiratora
Foto: Ilustracija | Slovenska policija istražuje nabavku respiratora

Kriminalisti slovenačke policijske agencije (NPU) provode pretrese zbog spornih nabavka medicijske opreme, tačnije respiratora.

Kako piše 24ur očekuje se da će biti pretraženi objekti na 11 adresa, uključujući Institut za robne rezerve i Ministarstvo privrede. 

Istražuje se ugovor od osam miliona evra za isporuku medicinskih ventilatora koji su nabavljeni preko kompanije Geneplanet.

Prema portalu Necenzurisani, osumnjičeni su i ministar privrede Zdravko Počivalšek i Andrej Potočnik, člana Počivalšekove stranke i bivši zastupnik u slovenačkom parlamentu, koji su operativno učestvovali u dogovorima s dobavljačima medicinske opreme.

Osumnjičeni su, navodno, optuženi da su počinili krivično djelo oštećenja javnih sredstava, čime su, navodno, nanijeli značajnu imovinsku štetu.

Zbog toga im prijete kazne zatvora od jedne do osam godina zatvora.

Kriminalistička istraga koju vodi Specijalno državno tužilaštvo, započela je prije dva mjeseca, nakon emisije Tarča na Televiziji Slovenija. Na njemu je objavljen audio zapis u kojem ministar Počivalšek zahtijeva da zaposlenici zavoda unaprijed prebace osam miliona evra na račun Geneplanet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije