Ex -Yu

"Slovenski štit" u Srbiji: Rusi donijeli S 400 i Pancir S

"Slovenski štit" u Srbiji: Rusi donijeli S 400 i Pancir S
Foto: N.N. | Ilustracija

BEOGRAD - Počinje zajednička taktička vojna vežba vojske Srbije i Rusije. Rusi sa sobom donijeli protiv-vazdušni odbrambeni sistem "S 400" i "Pancir S".

Zajednička vežba održava se pod nazivom "Slovenski štit 2019." i to sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Vježba će se realizovati u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" na Batajnici i na poligonu "Pasuljanske livade", uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su divizion S-400 i baterija "Pancir S" prebačeni u Srbiju, gdje će prvi put učestvovati u okviru obuke u inostranstvu, prenio je Sputnjik.

Cilj vježbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvježbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vježbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vježbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije