Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Službenici UN-a ne mogu biti proglašeni "personom non grata"

Službenici UN-a ne mogu biti proglašeni "personom non grata"
Foto: Screenshot / Rusija 24 | Službenici UN-a ne mogu biti proglašeni "personom non grata"
Srna

BEOGRAD - Proglašavanje nepoželjnom osobom (personom non grata) nije primjenjivo na službenike UN, saopštila je pres-kancelarija UN povodom odluke prištinskih vlasti da proglase nepoželjnim na Kosmetu prisustvo ruskog diplomate Mihaila Krasnoščekova, koga je 28. maja uhapsila i pretukla kosovska policija.

"Termin 'persona non grata' ne može se primijeniti na saradnike UN", rekao je zamjenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

On je dodao da je takav status primjenjiv samo na diplomate koje je akreditovala neka država u drugoj zemlji u kontekstu bilateralnih odnosa, prenosi "Sputnjik".

"UN nisu država i njihovo osoblje nije akreditovano u državama u kojima služe pod rukovodstvom generalnog sekretara", istakao je Hak.

Krasnoščekova su u utorak, 28. maja, pretukli pripadnici policije Kosova. Dijagnostikovani su mu prelomi lobanje i gornje vilice. Rus je kasnije prevezen u Beograd na liječenje.

Predsjednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da su prištinske vlasti Krasnoščekova proglasile "personom non grata".

Akcija specijalnih policijskih odreda Kosova na sjeveru pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je riječ o akciji protiv organizovanog kriminala.

Uhapšeno je više od 20 policajaca, nekoliko ljudi je povrijeđeno, među njima i troje policajaca, novinar i dva službenika UN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije