Ex -Yu

Služen moleban za spas svetinja, veliki broj vjernika ispred hrama

Služen moleban za spas svetinja, veliki broj vjernika ispred hrama
Foto: YouTube/Screenshot | Služen moleban za spas svetinja, veliki broj vjernika ispred hrama

PODGORICA - U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je služen moleban Presvetoj Bogorodici za odbranu svetinja, u prisustvu NJegovog visokopreoveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je sve pozvao na ljubav i da prestane progon Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.

Iako je skoro čitava Crna Gora u blokadi, jer je policija zaustavila kolone vozila na ulazu u glavni grad, ali i u ostalim krajevima, ispred hrama je veliki broj vjernika sa trobojkama, krstovima i ostalim crkvenim i srpskim i pravoslavnim znamenjima.

Sa svih strana pristiže sve više vjernika, pjevaju se srpske pjesme i kliče srpstvu i vijore se trobojke. Sve protiče u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

U širem centru Podgorice na skoro svakom koraku su patrole policije.

Mitropolit je nakon molebana pozivao vjernike da izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti.

On je opomenuo vlast u Crnoj Gori da ne vrši nasilje nad narodom i da to nije nikome dobro donijelo.

"Kao nikada do sada, ovi politički izbori su povezani i sa životom Crkve Hristove u Crnoj Gori, jer za nama imamo više od godinu dana velike društvene polemike oko problematičnog zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je izglasala dosadašnja skupštinska većina", rekao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je istakao da su u Crkvi dovoljno svjesni i pismeni pa znaju da tako loš zakonski tekst nije slučajno izglasan.

"Prethodila su mu javno i uporno iskazivana antiustavna i antisekularna nastojanja predsjednika države i vladajuće partije na njenim kongresima", istakao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, optuživati Crkvu da se bavi antidržavnom i partijskom politikom pred izbore, zato što su njeni članovi ustali protiv bezakonog i diskriminatorskog zakona, kojim se negira i ugrožava samo biće Crkve, predstavlja laž i obmanu i nezapamćeno nasilje sekularne partije na vlasti.

"Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv anticrkvenog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije