Ex -Yu

Smijenjeni čelnici RRA Cekić i Vasić

Smijenjeni čelnici RRA Cekić i Vasić
Smijenjeni čelnici RRA Cekić i Vasić

BEOGRAD - Dosadašnji predsjednik Savjeta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Srbije Nenad Cekić razriješen je funkcije, a novi predsjednik je episkop Porfirije (Perić).

Kako je saopšteno iz Republičke radiodifuzne agencije, dužnosti je na jučerašnjoj sjednici razriješen i zamjenik predsjednika Savjeta RRA Aleksandar Vasić, a na tu funkciju izabran je Goran Karadžić iz Novog Sada. Cekić i Vasić ostaju članovi Savjeta RRA.

RRA je 3. jula izdala javni poziv za popunjavanje mjesta u Upravnom odboru RTS i njega je potpisao predsjednik Savjeta. Prethodno, kako su istakli članovi Savjeta, nije održana sjednica na kojoj se o tome raspravljalo, a pojedini članovi su rekli da o tome ništa nisu znali.

Deset dana nakon toga javni poziv je povučen, a u samom tekstu nije neveden razlog za takvu odluku. U RRA je tada rečeno da se o razlozima za povlačenje predsjednik i zamjenik predsjednika Savjeta RRA neće oglašavati prije nego što bude održana sjednica tog tijela, što je danas učinjeno.

U međuvremenu je član RRA Vladimir Cvetković naveo da je javni poziv povučen zbog toga što je načinjena nenamjerna proceduralna greška.

Zbog te situacije član Savjeta Svetozar Stojanović prošle nedjelje je u listu "Politika" predložio da se predsjednik tog tijela Nenad Cekić povuče sa funkcije i prepusti je nekom drugom, kao i da se postavi direktor RRA, koji bi koordinisao rad svih službi i stalno komunicirao sa članovima Savjeta.

Predsjednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće izjavila je da je neophodno reći zbog čega su dosadašnji predsjednik i zamjenik predsjednika Savjeta RRA razriješeni dužnosti. Rekla je da je trebalo navesti razloge za smjenu, a ne to činiti nekim "unutarpartijskim dogovorima".

Predsjednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović ocijenio je da su članovi Savjeta RRA smjenom Cekića sankcionisali raspisivanje javnog poziva za članove Upravnom odbora javnog servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije