Ex -Yu

Smit: Tači potkopava rad Suda za zločine OVK

Smit: Tači potkopava rad Suda za zločine OVK
Foto: Twitter | Smit: Tači potkopava rad Suda za zločine OVK

HAG - Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav samoproglašenog Kosova, koje je predložio Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se okonča ili na drugi način obezvrijedi djelovanje tog suda, što je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Prištine.

Smit je ocijenio da su amandmani dio šire strategije za potkopavanje suda u svjetlu činjenice da je protiv Tačija prije šest mjeseci podnio prijedlog optužnice zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na Kosovu.

On ističe da su amandmani, koji se tiču prestanka rada suda za zločine OVK, nepotrebni, jer Ustav u sadašnjem obliku adekvatno reguliše mandat Specijalizovanih vijeća Kosova, kako se Specijalni sud zvanično zove, prenosi "Kosovo onlajn".

"Predloženi amandmani imaju za cilj da preispitaju ili preoblikuju taj mandat", upozorio je Smit.

On je ukazao da su Tačijevi amandmani neustavni, budući da je Kosovo 2014. sklopilo međunarodni sporazum o Sudu sa EU, koji je obavezujući za Vladu u Prištini i ima supremaciju nad kosovskim zakonima.

Tim sporazumom predviđeno je da će se rad Suda nastaviti sve dok Savjet EU ne obavijesti Kosovo da su okončane istrage, kao i svi postupci pred sudskim vijećima koji su iz njih proistekli.

Smitova ocjena dio je podneska koju je tužilac uputio vijeću Ustavnog suda samoproglašenog Kosova pri Specijalnom sud.

Prethodno je predsjednik Skupštine samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani prijedlog Tačijevih amandmana, podnesenih krajem avgusta, uputila haškom vijeću Ustavnog suda Kosova, zatraživši ocjenu njihove ustavnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije