Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Soar": Grabar-Kitarović mogući kandidat za čelno mjesto u Evropskoj Komisiji

"Soar": Grabar-Kitarović mogući kandidat za čelno mjesto u Evropskoj Komisiji
Foto: N.N. | "Soar": Kitarović mogući kandidat za čelno mjesto u Evropskoj Komisiji
Tanjug

ZAGREB - Belgijski dnevni list "Soar" u velikom tekstu o mogućim rješenjima za čelna mjesta evropskih institucija, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali i na iznenađenje mnogih pominje i aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Na ovu informaciju (još) nema zvanične reakcije Kolinde Grabar Kitarović ni iz njene kancelarije, no njoj bliski krugovi podsjećaju kako se istorija ponavlja, prenio je hrvatski N1.

“Slično je bilo pred posljednje predsedničke izbore: te sjajna ponuda u NATO savezu, te još bolja u UN. A istina je da je imala neke ponude tokom celog mandata, no ipak ih je dosad redovno odbijala. Jednostavno je uvek znala reći da joj je Hrvatska na prvom mjestu”, tvrde prijatelji i poznanici aktualne predsednice.

Podsjetimo, belgijski dnevni list navodi da Kolinda Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo.

Bila je pomoćnica glavnog sekretara NATO, te je predsjednica Hrvatske od 2015. godine.

"Soar" piše da bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg ovaj list, takođe, navodi kao moguću opciju.

Za Plenkovića "Soar" piše da ga cene u redovima EPP-a, te su ga upravo stoga stavili da predstavlja stranačku grupu u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU.

To je znak poverenja, piše "Soar", te bi njegov izbor mogao biti koristan.

Osim tri top kandidata, EPP-ovog Manfreda Vebera, socijaliste Fransa Timermansa i liberalke Margaret Vestager, "Soar" kao moguće kandidate navodi aktualne premijere Holandije, Belgije i Luksemburga, Marka Rutea, Šarla Mišela i Gzavijea Betela, te predsjednicu Litvanije u odlasku Daliju Gribauskajte.

Zanimljivo, samo Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati za neku od čelnih pozicija EU.

Na večeri koja zaključuje prvi dan sastanka Europskog saveta, evropski čelnici imaće težak zadatak dogovora o prijedlogu za predsjednika Evropske komisije, za kojeg su se složili da bi trebalo da dobije podršku duple većine - one u Parlamentu i one u Savjetu.

Od vanrednog samita odmah nakon evropskih izbora traju konsultacije između političkih grupacija i država članica EU.

Čini se da nijedan od troje vodećih kandidata nemaju dovoljnu podršku drugih političkih grupacija.

Politička realnost koju su "Soaru" potvrdili iz više izvora je sljedeća: opozicija Veberu iz redova socijalista i liberala je velika. EPP, iako se do krajnjih granica bori za svog pulena Vebera, razmišlja o predstavljanju drugog kandidata, o čemu se razgovaralo na sastanku čelnika EPP-a, uoči samita.

Mislili su da je idealan profil Mišel Barnie, evropski pregovarač za Brexit, no "Soaru" nijedan izvor u poslednje vreme nije potvrdio da se priča o njegovom imenu.

Ipak, jedno ime je iskočilo - ono hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao mogući ozbiljan prijedlog EPP-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije