Ex -Yu

Šole: Priština hitno da se angažuje u dijalogu sa Beogradom

Šole: Priština hitno da se angažuje u dijalogu sa Beogradom
Foto: Twitter / Printscreen | Šole: Priština hitno da se angažuje u dijalogu sa Beogradom

NJUJORK - Specijalni savjetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole zatražio je od Prištine da se hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom, radi normalizacije odnosa.

Šole je na društvenoj mreži Twitter naveo da je u Njujorku razgovarao sa predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani o deeskalaciji napetosti na KiM i "hitnom uključivanju u dijalog koji se vodi uz posredstvo EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom" što je, ključno za regionalnu stabilnost i evrointegracije.

"Dobar razgovor sa predsjednicom Vjosom Osmani o našoj zajedničkoj posvećenosti evroatlantskoj budućnosti Kosova, potrebi za deeskalacijom tenzija, i hitnom angažovanju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU radi normalizacije odnosa sa Srbijom - što je ključ regionalne stabilnosti i EU integracija", naveo je Šole.

Osmani je na Twitteru prethodno navela da je sa Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine.

Ona je navela da je tokom razgovora istaknuto da je uloga SAD ključna za uspješan završetak dijaloga i da je naglašena važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primjeni postignutih sporazuma.

"Sa Šoleom i Eskobarom razgovarali smo o razvoju dogadjaja u okviru dijaloga. Istaknuta je važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primjeni sporazuma i da je uloga SAD ključna za uspješno okončanje procesa, čime se utire put za međusobno priznavanje", tvrdi Osmani, navodi "b92".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije