Ex -Yu

Srbi i Mađari izveli vojnu vježbu "Gvozdeni mačak"

Srbi i Mađari izveli vojnu vježbu "Gvozdeni mačak"
Foto: Vojska Srbije | Srbi i Mađari izveli vojnu vježbu "Gvozdeni mačak"
Srna

BEOGRAD - Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije u saradnji sa Prvim pukom za razminiranje Oružanih snaga Mađarske izveli su u Budimpešti vježbu "Gvozdeni mačak 2018".

Na vježbi koja je trajala od ponedjeljka, 16. jula do danas, učestvovala su dva višenamjenska broda srpske Riječne flotile u plovidbi Dunavom kod Budimpešte, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Cilj je bio da se zajedničkim uvježbavanjem i realizacijom vježbe riječnih jedinica Srbije i Mađarske unaprijedi bilateralna saradnja, a razmjenom iskustava u primjeni taktika, tehnika i procedura učvršćeno je i međusobno povjerenje dviju jedinica.

Glavni dio scenarija odigrao se na Dunavu neposredno ispred ratne luke u Budimpešti i tom prilikom su uvježbane i usklađene sve procedure i postupci na realizaciji eskorta važnih ličnosti i tereta sa blokadom dijela plovnog puta.

Poseban akcenat tokom izvođenja vježbe dat je razvijanju sposobnosti zajedničke komande za planiranje, pripremu i izvođenje multinacionalnih vježbi, te podizanje dostignutog nivoa interoperabilnosti riječnih jedinica.

Završnici vježbe danas su prisustvovali zamjenik komandanta Kopnene vojske general-major Želimir Glišović i komandant Riječne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, dok je zemlju domaćina predstavljao brigadni general Žolt Šandor, zamjenik komandanta Združene komande Oružanih snaga i komandant Kopnene vojske Mađarske.

Prva zajednička vježba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske pod nazivom "Gvozdeni mačak", izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela, na rijeci Tisi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije