Ex -Yu

Srbi i danas ispred opštinske zgrade u Zvečanu, mali maturanti pročitali proglas

Srbi i danas ispred opštinske zgrade u Zvečanu, mali maturanti pročitali proglas
Foto: Tanjug | Srbi i danas ispred opštinske zgrade u Zvečanu, mali maturanti pročitali proglas

Još jedan dan protesta na sjeveru Kosova i Metohije protiče mirno. Ušlo se u drugu sedmicu otkako su počela masovna okupljanja Srba ispred gradskih opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, koje su još 26. maja nasilno zauzeli pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije i novi gradonačelnici albanske nacionalnosti.

Danas su u Zvečanu, ispred bodljikave žice i vojnika Kfora, mali maturanti pročitali svoj proglas u kojem traže da im se omogući normalno djetinjstvo i da se zaustavi eskalacija sukoba kako bi mogli da proslave kraj školeske godine i maturu, prenosi RTS.

Dolazak maturanata okupljeni građani su propratili gromkim aplauzom.

Jutros u sedam sati, kao i svakog radnog dana, radnici u gradskoj upravi potpisali su se kod bodljikave žice kako bi pokazali da dolaze na vrijeme na posao, ali da im još uvijek nije omogućen pristup radnim mestima.

Kfor i dalje obezbjeđuje opštinske zgrade i prilaze. Vojnici su uspostavili liniju razdvajanja odnosno svojevrsnu tampon zonu sa bodljikavom žicom između specijalaca kosovske policije, koji se nalaze u opštinskim zgradama, i srpskog naroda okupljenog ispred.

Srbi zahtijevaju da specijalci kosovske policije napuste opštinske zgrade zajedno sa novim gradonačelnicima, ali i da se iz zatvora puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković podsjetio je da je danas nedjelju dana kako je Kurtijeva policija otela Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, dok su mirno sjedili ispred Opštine Zvečan i od predstavnika međunarodne zajednice zatražio hitnu reakciju i njihovo oslobađanje.

"Fotografije i snimci nastali tog dana jasno dokazuju da su Radoš i Dušan uhapšeni pre bilo kakvih nemira u Zvečanu", napisao je Petković na Tviteru, uz fotografije i snimak sa protesta Srba u Zvečanu, tokom kojih je kosovska policija uhapsila Petrovića i Obrenovića.

"Očigledno je da Kurti hapsi i progoni nevine Srbe!", istakao je Petković.

Upitao je specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, šefa Misije OEBS na KiM Majkla Davenporta, šefa Euleksa Lars-Gunara Vigemarka i UNMIK da li su vidjeli te nedvosmislene dokaze i zatražio hitnu reakciju i oslobađanje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića.

Kfor skupio bodljikavu žicu

Vojnici Kfora su oko 12 časova skupili bodljikavu žicu oko zgrade Opštine Zvečan. Žica nije uklonjena do kraja. Prepreke su ostale, a vojnici su tu i kontrolišu liniju razdvajanja sa građanima koji protestuju, prenosi RTS.

RTS/Ratko Bečki
RTS/Ratko Bečki

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije