Ex -Yu

Srbija dobila dozvolu SZO da proizvodi RNK vakcine

Srbija dobila dozvolu SZO da proizvodi RNK vakcine
Foto: Tanjug/Rade Prelić | Srbija dobila dozvolu SZO da proizvodi RNK vakcine

BEOGRAD - Svjetska zdravstvena organizacija donijela je odluku da Srbija bude jedna od rijetkih zemalja koja dobija dozvolu da proizvodi i RNK vakcine, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je novinarima, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Srbiju Fabiom Skanom, rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom dijelu regiona i Evrope koja je uspjela da dobije tu dozvolu.

"Ovo je ozbiljna obaveza za ceo naš zdravstveni sistem, jer se sada od nas očekuje da to krenemo da radimo, a to ujedno znači da bude dovoljno kvalitetnih vakcina i da ih ima ne samo za nas i region, već za ceo svet, jer je ovo globalni problem i svi u celom svetu moraju da se vakcinišu u dovoljnom broju da bismo izašli iz korone", rekao je Lončar.

Skano je rekao da mu je velika čast da u ime Svjetske zdravstvene organizacije čestita Srbiji i da, kako je rekao, proslavimo solidarnost i inovacije od kojih će korist imati ne samo narod Srbije, već i narodi regiona i šire.

"Uzbuđeni smo što je Srbija dobila priliku da uspostavi novu tehnologiju informacione RNK koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju i vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava od kojih će svi imati koristi", rekao je on.

Istakao je da je Srbija do sada prva i jedina zemlja iz evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije, koji čine 53 države, koja je odabrana za transfer informacione RNK tehnologije.

"Time je Srbiji povjerena velika odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja", dodao je Skano.

Nakon obraćanja medijima, Lončar je učestvovao na onlajn konferenciji sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesusom.

Lončar je tom prilikom rekao da će transferom znanja i primjenom tehnologije za proizvodnju mRNK vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispune zahtjeve ne samo nacionalnog, već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.

"Podrška Svetske zdravstvene organizacije u ovom procesu je od suštinskog značaja za razvoj kontinuirane, bezbedne i savremene proizvodnje vakcina. Razvoj nove tehnologije podrazumeva razvoj stručnih znanja srpskih eksperata, obučavanje novih mladih kadrova i apsolutni je nacionalni prioritet", rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije