Ex -Yu

Srbija i Rusija razmijenile niz sporazuma

Srbija i Rusija razmijenile niz sporazuma
Foto: Tanjug | Srbija i Rusija razmijenile niz sporazuma

BEOGRAD - U prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras je u Beogradu razmijenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji iz različitih oblasti, nauke, privrede, saobraćajne infrastrutkure, poljoprivrede, oblasti inovacija.

Među njima je i Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. vijeka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Razmijenjeni su i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima djelatnosti informaciono-kulturnih centara, kao i Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije željezničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom (Bar), dionica Valjevo-granica sa Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva "Ruske željeznice".

Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji željezničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji izmedu "Infrastruktura Železnice Srbije" i RŽD Internacional.

Danas su srpski i ruski partneri razmijenili i Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Takođe, razmijenjeni su i Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Federalne carinske službe u borbi portiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumijevanju između dvije institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima "Nikola Tesla", Beograd, i "Šeremetjevo", Moskva u oblasti borbe protiv prevara.

Predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvjete Rusije razmijenili su Memorandum o razumjevanju.

Takođe, razmijenjeni su u Memorandum o uzajamnom razumjevanju između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i Memorandum o razumjevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije