Ex -Yu

"Srbija i Zapadni Balkan u fokusu hrvatskog predsjedavanja EU"

"Srbija i Zapadni Balkan u fokusu hrvatskog predsjedavanja EU"
Foto: N.N. | "Srbija i Zapadni Balkan u fokusu hrvatskog predsjedavanja EU"

BEOGRAD - Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana biće u fokusu hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, izjavio je danas odlazeći ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota i dodao da Hrvatska očekuje da Srbija sprovede reforme i ispuni sve obaveze iz pregovaračkog procesa.

''Naša politika se nije promijenila. Reforme moraju biti sprovedene i Hrvatska će na tome insistirati'', kazao je Bakota, koji je učestvovao na panel diskusiji u Beogradu ''Od Finske do Hrvatske: Predsjedavanja Savjeta EU u vremenima promjena - gdje je tu Zapadni Balkan?''.

Bakota je kazao da će Hrvatska, koja 1. januara počinje predsjedavanje EU, nastojati da politiku proširenja postavi kao jedan od prioriteta, uz ocjenu da ne treba mijenjati pravila igra u započetim procesima, kao i da zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju jasnu evropsku perspektivu.

Kako je rekao,ka tome će biti usmjerene sve aktivnosti, kao i Samit ''EU-Zapadni Balkan''  koji će biti održan u maju u Zagrebu.

''Tokom hrvatskog predsjedavanja, prioriteti EU biće Brexit i višegodišnji finansijski okvir, uz to i formiranje nove Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Ali, trudićemo se da politika proširenja bude visoko na agendi'', rekao je Bakota novinarima na pitanje kakav će stav Hrvatska zauzeti po pitanju proširenja EU.

Izrazio je nadu da će Sjeverna Makedonija i Albanija već u martu sljedeće godine dobiti datum za početak pregovora sa EU i podsjetio na stav Hrvatske da je odluka o odlaganju davanja datuma bila pogrešna.

Na konstataciju da je hrvatski ministar spoljnih poslova nedavno izjavio da će jedan od ciljeva hrvatskog predsjedavanja biti da se na samitu u Zagrebu donesu konkretni zaključci u vezi s proširenjem, Bakota je ukazao da je o tome teško govoriti budući da se unutar EU, kaže, vodi rasprava o novim metodologijama proširenja, među kojima je francuski ''non pejper''.

''Mislim da će biti još mnogo rasprava o toj temi. Samit će biti dobra prilika da se utvrdi podaci kako dalje. Jako je bitno da se ne mijenjaju pravila igra u procesu koji traje. Države Zapadnog Balkana moraju da imaju jasnu perspektivu na putu ka EU'', zaključio je Bakota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije