Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja u pregovorima sa EU
Foto: Ilustracija | Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja u pregovorima sa EU
N.N.

BEOGRAD - Srbija ima šanse za otvaranje još dva poglavlja pretpristupnih pregovora Srbija - EU, navodi "RTS".

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju "Pregovaračko poglavlje 4" - o slobodnom kretanju kapitala, i "Pregovaračko poglavlje 2" - o slobodnom kretanju radnika, najavila je "Radio-Televizija Srbije".

Uz to, "u proceduri odlučivanja" su "Pregovaračko poglavlje" 21 - o "trans-evropskim mrežama" i "Pregovaračko poglavlje 14" - o politici saobraćaja.

"RTS" je javila i da je imala uvid u najnoviji izvještaj Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji. Ti periodični izvještaji imaju ključnu ulogu pri odlučivanju o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

U najnovijem izvještaju piše, prenijela je "RTS", da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprečavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

U izvještaju se konstatuje da je u Srbiji "neprimjeren politički uticaj na pravosuđe" čija je najavljena reforma "na čekanju", dok "ozbiljno kasne" koordinacija antikorupcijskih politika, izmjene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

"Zabrinjavajući su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja protiv novinara", navela je RTS iz izvještaja Evropske komisije koja komentariše i hronologiju rada na novoj medijskoj strategiji u Srbiji, konstatuje politički i ekonomski uticaj na medije i zalaže se za veću nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije.

Evropska komisija je u dijelu izveštaja o "Pregovaračkom poglavlju 24" ocijenila da ima pozitivnih koraka u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv "sajber-kriminala", trgovine ljudima, pranja novca, te očekuje da sve to "donese bolji učinak u borbi protiv organizovanog kriminala" uopšte, prenijela je "RTS".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije